Jakie zapasy zwykle macie w domu? U mnie zawsze znajdzie się kilka puszek tuńczyka, oliwki, musztarda (co najmniej 3 warianty), oliwa… W zależności od potrzeb, z tego można już zrobić obiad czy kolację. Dziś sałatka z tuńczykiem.
Spis treści
Warstwowa sałatka z tuńczykiem – składniki
proporcje na 1 porcję (w słoiku około 450-500 ml)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 czerwonej papryki
- garść czarnych oliwek
- 1/2 żółtej papryki
- garść roszponki (lub innej sałaty)
Warstwowa sałatka z tuńczykiem – przepis
Zmieszać oliwę, musztardę i sok z cytryny. Wlać na dno słoika.
Odcedzić tuńczyka, wrzucić do słoika.
Posiekać paprykę, wrzucić czerwoną na tuńczyka.
Pokroić oliwki na połówki, wrzucić na paprykę.
Dodać żółtą paprykę.
Na wierzchu ułożyć tyle sałaty, ile wejdzie.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem – uwagi
Przed jedzeniem wymieszać.
Jeśli zamierzasz podać sałatkę z tuńczykiem od razu, możesz ją zmieszać w salaterce.
Polecam lunchbox Black + Blum.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Co brać do pracy: warstwowa sałatka z tuńczykiem […]