Powinno się nazywać „makaron z przeglądem lodówki”, ale tuńczyk stoi w spiżarni, więc ten pomysł upadł. A bardziej serio – makaron z tuńczykiem i oliwkami to przykład na to, że nie trzeba wyszukanych składników i godzinnych przygotowań, żeby zrobić obiad czy kolację na ciepło.
Makaron z tuńczykiem i oliwkami – przepis
proporcje na 2 porcje
- 100g makaronu pełnoziarnistego lub z pszenicy durum (semoliny)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 20g fety
- 1 średnia cebula czerwona
- garść czarnych oliwek
- garść rukoli
- oliwa
- pieprz
Makaron ugotować al dente.
W czasie, kiedy makaron się gotuje, posiekać cebulę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, dusić 2-3 minuty.
Odsączyć tuńczyka, dodać na patelnię, dusić 2-3 minuty.
Ugnieść widelcem fetę, przepłukać i osuszyć rukolę, pokroić oliwki w plasterki.
Na ostatnią minutę dodać na patelnię fetę, rukolę i oliwki, wymieszać, doprawić pieprzem.
Makaron odcedzić, rozłożyć na talerzach, na to dać po połowie sosu. Można też całość wymieszać w garnku.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Makaron z pomidorami i fetąMakaron z tuńczykiem i oliwkami […]
[…] Makaron z tuńczykiem i oliwkami […]