Kiedy myślę „makaron z szynką i groszkiem”, od razu przychodzi mi do głowy „Strasna zaba” Gałczyńskiego. Ale samo danie w ogóle nie jest straszne – ani jak chodzi o sposób przyrządzenia, ani smak. Wręcz przeciwnie!
Spis treści
Makaron z szynką i groszkiem – składniki
proporcje na 4 porcje
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 3 łyżki śmietany
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka płatków papryki
- 20 dag chudej szynki (na zdjęciu: filet specjał z indyka Indykpol)
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka tartego parmezanu
- pieprz
Makaron z szynką i groszkiem – przepis
Makaron ugotować zgodnie z przepisem, odstawić w cieple.
Na patelni rozgrzać oliwę. Posiekać cebulą, wrzucić na patelnię, dodać płatki papryki i bazylię. Dusić 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli.
Pokroić w kostkę wędlinę, dodać na patelnię, dusić 2-3 minuty.
Dodać śmietanę, wymieszać.
Dodać groszek, dusić 2-3 minuty.
Doprawić pieprzem, dodać parmezan, wymieszać.
Makaron z szynką i groszkiem – uwagi
Podawać na ciepło, od razu – makaron z szynka i groszkiem nie nadaje się do ponownego odgrzewania ani mrożenia.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl