Czy da się zrobić burgery bez mięsa? Pewnie. Wege burgery z poniższego przepisu to tylko jeden z licznych wariantów. Głównym celem jest uzyskanie smacznej, sycącej masy, która zastąpi mięso.
Wege burgery – składniki
proporcje na 4 porcje
- 50g kaszy kuskus
- 1 cebula
- 250g pieczarek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 75g orzechów nerkowca (prażonych, nie solonych)
- 1 jajko
- sos tabasco (ilość do smaku)
- oliwa
- sól
Wege burgery – przepis
Kaszę kuskus zalać wodą, przykryć, odstawić aż wchłonie wodę.
Rozgrzać piekarnik do 150C, prażyć orzechy około 5 minut (mają być lekko brązowe).
Posiekać cebulę w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć, aż zmiękną. Dodać ocet balsamiczny. Dusić, aż warzywa wchłoną płyn.
Zmiksować zawartość patelni i orzechy.
Dodać kuskus i jajko, dobrze wymieszać. Doprawić tabasco i solą (do smaku).
Rozgrzać patelnię grillową. Rozdzielić powstałą masę na 4 porcje, uformować burgery, smażyć po 5 minut na stronę.
Wege burgery – uwagi
Ja podałam z hummusem, ale pasowałyby do tego też grillowane lub pieczone warzywa.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Ha! Następny fantastyczny pomysł na bezmięsne kotlety! Jak ja uwielbiam takie pomysły. Dołączam do swojej kolekcji przepisów do wypróbowania 🙂
Cieszę się, że się podoba 🙂
[…] Wege burgery […]