Do podawanych w Boże Narodzenie mięs pasują klasyki: chrzan, ćwikła, żurawina, trochę chleba czy ziemniaków i koniec. Ja proponuję sosy i inne dodatki na Boże Narodzenie, które zaskoczą i zachwycą Twoją rodzinę i bliskich!

Boże Narodzenie: sosy do mięsa

pasta z awokado

Pasta z awokado doskonale pasuje do intensywnych w smaku mięs, ale też z powodzeniem zastąpi masło.


Pikantny sos do mięsa na bazie fety podkręci smak pieczonego drobiu.

sos serowy
Sos serowy złagodzi ostro przyprawione mięso i nada potrawie nowej nuty.


Karmelizowana cebula jest słodka, więc świetnie będzie pasować np. do pasztetu.


Odświeżająca, pietruszkowa gremolata to świetny dodatek do szynki czy schabu.


Sos majonezowy z czosnkiem nie jest wcale ostry, ale lekko słodkawy – wystarczy odrobina, żeby nadać smak potrawie!

dip z baklazana
Czosnkowy dip bakłażanowy to sposób na przemycenie warzyw na świąteczny stół.

sos z anchois
Sos z anchois doskonale pasuje do delikatnych mięs.


Sos tatarski, koniecznie domowy, idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i pasztetem.


Sos czosnkowy, dzięki temu, że zrobiony jest z pieczonego czosnku, jest delikatny, polubią go nawet ci, którzy unikają czosnku.

sos tzatziki
Sos tzatziki jest odświeżający, lubimy go na grillu, ale w Boże Narodzenie, do pieczeni będzie doskonały!

Boże Narodzenie: dodatki do mięsa

Ziemniaki są smaczne i wszyscy je lubią, ale jeśli szukasz odmiany, mam dla Ciebie serię przepisów ze słodkimi ziemniakami – kliknij zdjęcie i zainspiruj się!

Sałatka ziemniaczana z serem feta

Pieczone ziemniaki z pesto

slodkie frytkiPieczone słodkie frytki

Sałatka ze słodkich ziemniaków

Boże Narodzenie: sałaty i sałatki

Trochę warzyw nie zaszkodzi. Nie proponuję sałatki z samych pomidorów – nawet ja, fanka pomidorów do każdego dania, uważam, że nie pasują do świątecznych potraw. Ale szpinak, rukola, roszponka to wymarzone dodatki – długo trzymają kształt i kolor, są dostępne w sklepach przez cały rok. Pieczone warzywa są przepyszne – jeśli masz resztę marchewki, pietruszki czy brukselki od innych dań, dodaj je tutaj! No i szparagi, pozornie poza sezonem, ale całkiem niedawno kupiłam je w warzywniaku. Jeśli je lubisz, dlaczego ich nie podać?

kuskus ze szpinakiemKuskus ze szpinakiem

szpinak z pieczarkamiSzpinak z pieczarkami

salata z kozim seremSałata z kozim serem i granatem

Sałata z parmezanem

salatka z pieczonych warzywSałatka z pieczonych warzyw

szparagi z majonezemSzparagi z domowym majonezem

Sałata z cieciorką i fetą

salata rzymska z ryzemSałata rzymska z ryżem