Brzmi jak o-wiele-za-dużo-kalorii, ale bakłażan w parmezanie to wbrew pozorom danie stosunkowo lekkie (a przy tym sycące). Może być pełnoprawnym posiłkiem – wygląda jak zapiekanka i w tej roli można go podawać.
Bakłażan w parmezanie: składniki
proporcje na 6-8 porcji
- 2-3 bakłażany (w zależności od rozmiarów – wybieraj raczej te średnie, olbrzymy nie smakują dobrze)
 - 2 puszki pomidorów albo 8 dużych, soczystych pomidorów
 - 200 g parmezanu tartego
 - 2 łyżki kaparów
 - 2 łyżki oliwek
 - sól, pieprz
 - oliwa
 - 1 spora cebula
 
Bakłażan w parmezanie: przepis
Zacznij od pokrojenia bakłażanów w ukośne plastry. Rozgrzej grill, lekko (lekko, bakłażan jest jak gąbka) skrop plastry oliwą i grilluj, aż są miękkie i widać na nich paski z grilla. 
W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, dodaj posiekany czosnek i cebulę. Podsmaż. 
Dodaj oliwki pokrojone w kawałki i kapary, przesmaż wszystko razem. 
Dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia, duś pod przykryciem 20 minut (najlepiej godzinę, ale już po 20 minutach będzie OK). Jeśli sos jest bardzo rzadki, odkryj patelnię i odparowuj sos na dużej mocy palnika, mieszając. 
Pod koniec dopraw do smaku. 
Rozgrzej piekarnik do 150C. 
Weź naczynie do zapiekania. Wlej na dno 2-3 łyżki sosu, na to ułóż warstwę zgrillowanych plastrów bakłażana. Posyp parmezanem. Wlej sos. Na to bakłażan, ser, sos i tak aż do chwili, kiedy ułożysz ostatnią warstwę bakłażanów. Posyp je resztą sera i zapiekaj 20 minut w piekarniku. 
Podawaj na ciepło, np. z sałatą. 
Podobał Ci się ten przepis? Polecam też:
Related posts
2 Comments
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
                    
                
			
        

[…] Bakłażan w parmezanie […]
[…] Bakłażan w parmezanie […]