Są takie dania, które robię dwa razy pod rząd. Połączenie smaków jest wyjątkowe, mam ochotę to jeść codziennie – i taki jest właśnie kurczak w sosie śmietanowym, którego tu prezentuję. Spróbujesz?
Kurczak w sosie śmietanowym – przepis
proporcje na 4 porcje
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 cukinia
- 100 g pomidorów suszonych
- 200 g śmietany 12%
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pietruszka
Wyjmij śmietanę z lodówki.
Posiekaj cebulę i czosnek, na patelnię wylej łyżkę oliwy spod suszonych pomidorów (albo zwykłą oliwę, jeśli masz pomidory bez oliwy). Rozgrzej, duś cebulę z czosnkiem, aż staną się szkliste (2-3 minuty).
Pokrój kurczaka w kostkę na jeden kęs, dodaj do patelni, podsmażaj, aż nie będzie różowy.
Dodaj paprykę, sól i pieprz.
Cukinię pokrój w półplasterki, dorzuć do patelni, duś aż lekko zmięknie.
Dodaj suszone pomidory pokrojone w paski i śmietanę, mieszaj, ale nie gotuj.
Podawaj z kaszą, ryżem, makaronem, posypane świeżą pietruszką.
Sos wytrzyma w lodówce 1-2 dni, przed podgrzaniem wyjmij go co najmniej na 45 minut do godziny, żeby się nie zwarzył.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl