Ciepłe danie na przednówek. Chili z kurczakiem robi się od razu w większej ilości, ale to danie poddaje się mrożeniu, więc nie trzeba potem podawać go codziennie – każda potrawa może się w ten sposób znudzić.
Chili z kurczakiem: składniki
proporcje na 6 porcji
- 1 kg filetu z kurczaka
- 3 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 puszki białej fasoli
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 100 ml śmietany 10%
- 2 łyżki oliwy
- sól
Chili z kurczakiem: przepis
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
Wyjąć z lodówki śmietanę.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebule i czosnek, smażyć 3-5 minut.
Pokroić mięso w kostkę, dodać do garnka, posypać papryką i solą, smażyć aż przestanie być różowe.
Fasolę odsączyć, opłukać.
Dodać połowę fasoli i 2/3 bulionu. Doprowadzić do wrzenia, gotować 20 minut.
Zmiksować resztę fasoli i bulionu, dodać do garnka. Wymieszać. Jeśli wyszło za rzadkie – dusić na małym ogniu, odkryte, aż lekko zgęstnieje.
Dodać śmietanę, wymieszać.
Podawać z kolendrą lub pietruszką.
Tak wygląda chili spakowane w litrowe pudełka (po 2 porcje w pudełku). To też pomysł na danie do pracy – dodaj ryż lub kaszę w osobnym pojemniku.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Chili z kurczakiem […]