Jak być może dało się zauważyć, lubię pasztet i piekę go dwa razy do roku (na Boże Narodzenie i Wielkanoc). Jest to zadanie nawet nie tyle trudne, co żmudne, bo mięso trzeba kupić, ugotować, ostudzić, pokroić… I tak dalej (dokładny przepis na pasztet podawałam, także na wersje smakowe). Czy nie da się szybciej?
Błyskawiczny pasztet włoski – przepis
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- łyżka pesto czerwonego
- 2 jajka
- kilka pomidorów suszonych
- sól
- pieprz
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Mięso zmieszać z jajkami, pesto, pokrojonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do foremki, piec około godziny.
Oczywiście, nie ma to tak idealnie gładkiej konsystencji, jak prawdziwy pasztet, ale jeśli ktoś ma mięso mielone w domu i na myśl o, dajmy na to, chili con carne czy hamburgerach robi się zielony, to bardzo proszę.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Błyskawiczny pasztet włoski […]