Do podawanych w Boże Narodzenie mięs pasują klasyki: chrzan, ćwikła, żurawina, trochę chleba czy ziemniaków i koniec. Ja proponuję sosy i inne dodatki na Boże Narodzenie, które zaskoczą i zachwycą Twoją rodzinę i bliskich!
Spis treści
Boże Narodzenie: sosy do mięsa
Pasta z awokado doskonale pasuje do intensywnych w smaku mięs, ale też z powodzeniem zastąpi masło.

Pikantny sos do mięsa na bazie fety podkręci smak pieczonego drobiu.

Sos serowy złagodzi ostro przyprawione mięso i nada potrawie nowej nuty.

Karmelizowana cebula jest słodka, więc świetnie będzie pasować np. do pasztetu.

Odświeżająca, pietruszkowa gremolata to świetny dodatek do szynki czy schabu.

Sos majonezowy z czosnkiem nie jest wcale ostry, ale lekko słodkawy – wystarczy odrobina, żeby nadać smak potrawie!

Czosnkowy dip bakłażanowy to sposób na przemycenie warzyw na świąteczny stół.

Sos z anchois doskonale pasuje do delikatnych mięs.

Sos tatarski, koniecznie domowy, idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i pasztetem.

Sos czosnkowy, dzięki temu, że zrobiony jest z pieczonego czosnku, jest delikatny, polubią go nawet ci, którzy unikają czosnku.

Sos tzatziki jest odświeżający, lubimy go na grillu, ale w Boże Narodzenie, do pieczeni będzie doskonały!
Boże Narodzenie: dodatki do mięsa
Ziemniaki są smaczne i wszyscy je lubią, ale jeśli szukasz odmiany, mam dla Ciebie serię przepisów ze słodkimi ziemniakami – kliknij zdjęcie i zainspiruj się!
Sałatka ziemniaczana z serem feta
Sałatka ze słodkich ziemniaków
Boże Narodzenie: sałaty i sałatki
Trochę warzyw nie zaszkodzi. Nie proponuję sałatki z samych pomidorów – nawet ja, fanka pomidorów do każdego dania, uważam, że nie pasują do świątecznych potraw. Ale szpinak, rukola, roszponka to wymarzone dodatki – długo trzymają kształt i kolor, są dostępne w sklepach przez cały rok. Pieczone warzywa są przepyszne – jeśli masz resztę marchewki, pietruszki czy brukselki od innych dań, dodaj je tutaj! No i szparagi, pozornie poza sezonem, ale całkiem niedawno kupiłam je w warzywniaku. Jeśli je lubisz, dlaczego ich nie podać?
Sałata z kozim serem i granatem
Related posts
2 Comments
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl

Pieczone ziemniaki z pesto
Pieczone słodkie frytki
Kuskus ze szpinakiem
Szpinak z pieczarkami
Sałata z parmezanem
Sałatka z pieczonych warzyw
Szparagi z domowym majonezem
Sałata z cieciorką i fetą
Sałata rzymska z ryżem
Pierwszy raz widzę sos z fety 🙂 Spróbuję 🙂
Spróbuj koniecznie, wystarczy go odrobina, żeby wszelkie drobiowe pieczyste zrobiły się sporo smaczniejsze 🙂