Uwielbiam krewetki. Nie mam ulubionej wersji – zjem nigiri z krewetką, zjem grillowaną krewetkę (zwłaszcza taką ogromną, jaką jadłam ostatnio), zjem krewetkę w tempurze. Krewetki w sosie aioli są efektowne, a nie wymagają ani wielkich umiejętności, ani długiego przygotowywania.
Krewetki z sosem aioli: składniki
proporcje na 2 porcje (jak się bardzo lubi krewetki) albo 4-6 porcji (jako przystawka)
- 800 g krewetek surowych
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren kolendry
- pęczek pietruszki
- szczypta soli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cytryny – jedna pokrojona w plastry, druga w ósemki
- duża garść liści bazylii
- duża garść koperku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 50 ml oliwy
- żółtko z 2 jajek
Krewetki z sosem aioli: przepis
Zostaw krewetki w pancerzykach.
Napełnij garnek wodą. Zioła (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kolendrę) możesz zamknąć w woreczku z gazy. Pietruszkę dodaj osobno, pokrój cebulę w ćwiartki i dodaj, dodaj też cytrynę w plastrach i szczyptę soli. Zagotuj, gotuj na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaj krewetki i gotuj 4-5 minut – mają być różowe.
W międzyczasie zmieszaj żółtka, musztardę, bazylię i koperek, zacznij miksować i stopniowo dolewaj oliwę.
Odcedź krewetki, podaj na ciepło z ósemkami cytryny i sosem aioli.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl