Uwielbiam krewetki. Nie mam ulubionej wersji – zjem nigiri z krewetką, zjem grillowaną krewetkę (zwłaszcza taką ogromną, jaką jadłam ostatnio), zjem krewetkę w tempurze. Krewetki w sosie aioli są efektowne, a nie wymagają ani wielkich umiejętności, ani długiego przygotowywania.

Krewetki z sosem aioli: składniki

proporcje na 2 porcje (jak się bardzo lubi krewetki) albo 4-6 porcji (jako przystawka)

  • 800 g krewetek surowych
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren kolendry
  • pęczek pietruszki
  • szczypta soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cytryny – jedna pokrojona w plastry, druga w ósemki
  • duża garść liści bazylii
  • duża garść koperku
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 50 ml oliwy
  • żółtko z 2 jajek


Krewetki z sosem aioli: przepis

Zostaw krewetki w pancerzykach.

Napełnij garnek wodą. Zioła (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kolendrę) możesz zamknąć w woreczku z gazy. Pietruszkę dodaj osobno, pokrój cebulę w ćwiartki i dodaj, dodaj też cytrynę w plastrach i szczyptę soli. Zagotuj, gotuj na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaj krewetki i gotuj 4-5 minut – mają być różowe.

W międzyczasie zmieszaj żółtka, musztardę, bazylię i koperek, zacznij miksować i stopniowo dolewaj oliwę.

Odcedź krewetki, podaj na ciepło z ósemkami cytryny i sosem aioli.