W zasadzie do dań kuchni koreańskiej się nie zabieram – robiłam kilka podejść i uważam, że lepiej zamówić jedzenie u specjalistów. Ale kurczak po koreańsku z pastą gochujang pojawił się w moim feedzie na FB, bo ktoś go zrobił. Przepis był na tyle prosty, że postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje wyobrażenia – a danie weszło na stałe do mojego repertuaru.
Kurczak po koreańsku z pastą gochujang: składniki
- 1 kurczak, trybowany (nie lubię kości) albo 8 udek z kurczaka
- 500 g niedużych ziemniaków
- 4 łyżki pasty gochujang
- 5 łyżek oliwy
- 2 łebki czosnku
- kawałek imbiru
- Sól
- Pieprz
- Limonka
- Szczypior
Kurczak po koreańsku z pastą gochujang: przepis
Rozgrzać piekarnik do 150C.
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem.
Zetrzeć na tarce imbir.
Zmieszać gochujang z oliwą i imbirem.
Przeciąć czosnek w poprzek, dół powinien się ładnie trzymać.
Posmarować mieszanką gochujang i oliwy kurczaka z wewnątrz i z zewnątrz, wsadzić do środka górne kawałki czosnku.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (może być żeliwne) czosnek (te dolne połowy) i na tym kurczaka.
Wymieszać umyte ziemniaki z resztą gochujang & oliwy.
Ułożyć ziemniaki na bokach kurczaka.
Piec ok. 1h 15 minut, więcej jeśli kurczak ma kości. Można sprawdzić temperaturę mięsa termometrem.
Wyjąć, podać z sokiem z limonki i świeżym szczypiorem.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, polecam też:
Warsztaty kuchni koreańskiej – jak było i czego się nauczyłam?
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl