Kurczak z ryżem (jambalaya) to bardzo proste danie jednogarnkowe, idealne na chłodną porę roku. Spróbujesz?
Jambalaya to potrawa kreolska z Luizjany. Nie ma jednego przepisu – wystarczy ryż, warzywa i jakieś mięso czy owoce morza. Poniższy skład pochodzi z książki Arthura Agatstona Dieta South Beach: szybkie i łatwe przepisy. Sam przepis nieco zmodyfikowałam, ale składniki pozostają te same. Jeśli zamiast kurczaka wolisz np. krewetki, możesz je tutaj wykorzystać. Kurczak z ryżem to tylko umowny przepis, dopasuj go do siebie.
Kurczak z ryżem (jambalaya) – przepis
proporcje na 4 porcje
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ryżu brązowego
- 500 ml bulionu
- 1 puszka pomidorów
- sól, pieprz
- olej / oliwa (użyj tego, czego zwykle używasz)
- pieprz cayenne (albo domowa przyprawa cajun)
Kurczaka pokroić w kawałki na jeden kęs, posypać solą i pieprzem. Do sporego garnka wlać łyżkę oleju, podsmażyć na nim kurczaka.
Posiekać szczypiorek, trochę odłożyć do ozdoby.
Pokroić paprykę w kwadratowe kawałki o boku ok. 1-2 cm. Posiekać czosnek. Wrzucić powyższe do garnka, dusić aż papryka zrobi się w miarę miękka (nie ma co się tym przejmować, bo potem będzie miała aż nadto czasu). Wsypać ryż, wlać bulion i pomidory. Dodać pieprz cayenne i podsmażone kawałki kurczaka.
Uwaga, jeśli zmieniasz kurczaka na krewetki czy inne owoce morza, dodaj je po obsmażeniu dopiero na ostatnie 5 minut duszenia sosu z ryżem.
Doprowadzić zawartość garnka do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić jakieś 5 minut pod przykryciem, po czym odkryć i odparowywać jakieś 30-40 minut. Kiedy konsystencja będzie już odpowiednia, czyli bardziej stała niż płynna, podać, posypując odłożonym szczypiorem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl