Jeśli nagle okaże się, że gości na obiedzie będzie więcej, dodaj więcej warzyw. Kurczak z warzywami w sosie musztardowym to proste i tanie wyjście – dobre też, kiedy jest koniec miesiąca i trzeba pilnować wydatków. Najlepsza rzecz? Nie wygląda jak czyszczenie lodówki.
Spis treści
Kurczak z warzywami w sosie musztardowym: składniki
Proporcje na 10 porcji
- 300 g pieczarek
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 5 szt. podudzi z kurczaka, bez kości
- słoik musztardy (ok. 200 g)
- 400 g śmietany 12%
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego)
- sól
- pieprz
Kurczak z warzywami w sosie musztardowym: przepis
Weź dużą, głęboką patelnię z pokrywką. Na patelni rozgrzej olej.
Wyjmij z lodówki śmietanę, inaczej może się zwarzyć.
Kurczaka oczyść z ew. kawałków kości (czasem się zdarzają, trzeba na to uważać), oprósz solą i pieprzem po jednej stronie, wrzuć na patelnię, smaż 3 minuty. Po tym czasie przerzuć na drugą stronę, oprósz znów solą i pieprzem i smaż kolejne 3 minuty.
W międzyczasie oczyść pieczarki. Małe możesz wrzucić do sosu w całości, większe pokrój w plastry albo na ćwiartki, w zależności od rozmiaru. Mają być na jeden kęs.
Marchew oczyść, pokrój w talarki.
Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki.
Zdejmij kurczaka z patelni, odłóż na bok.
Na patelnię wrzuć cebulę, duś 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj warzywa, wymieszaj, podduszaj około 5 minut.
Dodaj śmietanę i musztardę, wymieszaj.
Kurczaka pokrój – każde podudzie podziel na dwa kawałki. Dodaj go do patelni, wymieszaj z sosem.
Doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem 40 minut.
Podawaj z kaszą lub ryżem i wybraną surówką, posypane koperkiem.
Inne przepisy z musztardą:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl