Jest ileś tam miejsc, z których czerpię inspirację do mojego gotowania. Zwykle ograniczam się do sformalizowanych, pisanych przepisów, ale kiedy zobaczyłam na Stories u jednej z moich ulubionych blogerek, Sereny Wolf, kurki smażone w maśle, z jajkiem na wierzchu, nie mogłam przestać o nich myśleć. Marek wyraził się z rezerwą o tym przepisie, więc dla niego powstało inne danie z kurkami – ale dziś kurki smażone. Zapraszam!
Spis treści
Kurki smażone: składniki
proporcje na 1 dużą porcję albo 2 mniejsze
- 150 g kurek
- 1 średnia cebula albo 2-3 małe, młode
- 25 g masła
- 1 jajko na miękko
- posiekany szczypiorek drobny (około 2-3 łyżki)
- pieprz
Kurki smażone: przepis
Oczyść i umyj kurki. Mniejsze zostaw w całości, większe pokrój na kawałki – ale nie siekaj ich za drobno, to ma nadal wyglądać jak grzyby.
Na patelni rozgrzej masło.
Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, zeszklij.
Dodaj kurki, dopraw sporą ilością pieprzu. Podsmażaj, mieszając, około 10 minut.
W międzyczasie ugotuj na miękko jajka (6 minut, potem woda z lodem) i przygotuj chleb.
Posiekaj szczypiorek.
Zdejm patelnię z palnika, dodaj szczypiorek, wymieszaj, wyłóż zawartość na talerz.
Obierz ostrożnie jajko, ułóż na kurkach, chleb podaj osobno (chyba, że masz naprawdę duże talerze).
Podawaj na ciepło.
Kurki smażone: uwagi
Ilość kurek potrzebnych do dania podaję netto, po umyciu, osuszeniu i odrzuceniu tego, co się nie nadaje. Robiąc zakupy, uwzględnij to.
W przepisie mowa o 1 jajku – moja rada: ugotuj dwa. Ja tak zrobiłam i niestety jedno źle się obierało, więc do zdjęcia użyłam tego drugiego. Minus jest taki, że to drugie ugotowało się odrobinę za mocno i nie było tak płynne, jak chciałam. Wiem, problemy pierwszego świata, ale czasem człowiek chce zrobić wydawkę jak w restauracji.
Danie, które tu opisałam, to coś raczej na obiad, a nawet kolację (weź jednak pod uwagę, że grzyby są ciężkostrawne). Jeśli wolisz, możesz zamiast podawać na wierzchu jajko na miękko, wbić kilka jajek do usmażonych kurek i w ten sposób zrobić jajecznicę z kurkami, doskonałe jesienne śniadanie.
Jeśli chcesz zrobić to danie z wyprzedzeniem, zatrzymaj się po usmażeniu grzybów. Odstaw je na bok, w lodówce wytrzymają 2-3 dni. Przed ponownym podaniem podgrzej na patelni, dodaj szczypiorek, ugotuj jajko i podawaj razem.
Aha, Serena jest tutaj – https://www.instagram.com/serenagwolf/ Zdjęcie z jej Stories – poniżej.
Polecam też moje inne przepisy z kurkami:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl