Uwielbiam makaron, ale ostatnio ciągle podawałam go z takim samym sosem pomidorowym (który ciągle mam wrzucić na blog, ale zapominam). Postanowiłam coś odmienić – a ponieważ częścią białkową miały być owoce morza, to chciałam sos, który ich nie stłumi, ale wystawi na pierwszy plan. Makaron z krewetkami i małżami wyszedł fenomenalny!
Spis treści
Makaron z krewetkami i małżami: składniki
- 250 g krewetek
- 1 opakowanie mięsa małży w oleju (w puszce lub w słoiku)
- 1 łebek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 papryka chili
- 150 g spaghetti
- 40 g masła
- garść rukoli
- sok z cytryny
Makaron z krewetkami i małżami: przepis
Włączyć piekarnik na 150C.
Odciąć górną część czosnku tak, żeby lekko odsłonić ząbki. Zrobić sakiewkę z folii aluminiowej, wsadzić do niej czosnek, wlać do środka czosnku oliwę.
Piec w piekarniku 45 minut (lepiej dłużej w niższej temperaturze niż krócej w wyższej).
Podsmażyć małże i krewetki na połowie masła, odłożyć na bok.
Zacząć gotować makaron – ma być al dente.
W międzyczasie posiekać cebulę i chili, zeszklić na drugiej połowie masła.
ZANIM odcedzisz makaron, wlej kilka (3-4) łyżek wody z gotowania makaronu na patelnię z cebulą i chili.
Odcedzić makaron.
Pieczony czosnek wyjąć z łupin, dodać do patelni. Dodać owoce morza i odcedzony makaron, delikatnie wymieszać.
Podać z rukolą i sokiem z cytryny – jedno i drugie dodać tuż przed podaniem.
Makaron z krewetkami i małżami: uwagi
Jeśli zamiast mięsa małży ze słoika / puszki chcesz użyć świeżych małży, oczyść je i ugotuj w wodzie z wybranymi przyprawami, a potem wyjmij mięso z muszli. Nie ma potrzeby go dodatkowo podsmażać.
Jeśli bardzo nie chce Ci się piec czosnku, to posiekaj kilka ząbków i dodaj do cebuli z chili. Nie będzie tego samego efektu, ale wyjdzie OK.
Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl