Zamiast nieśmiertelnej sałaty greckiej, do dań z grilla podałam pieczone warzywa z fetą. Może się okazać, że znikną wcześniej niż mięso – miej w zapasie składniki na powtórkę!
Pieczone warzywa z fetą – składniki
(proporcje na 4-5 osób)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 2 cebule czerwone
- 200g fety greckiej
- 1 pęczek szparagów
- oregano
- rozmaryn
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Pieczone warzywa z fetą – przepis
Piekarnik rozgrzej do 200C.
Paprykę pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Cukinię i bakłażana podobnie (kawałki nie mogą być większe niż na jeden kęs, ale też nie nazbyt drobne).
Szparagi pokrój w kawałki ok. 3 cm. Cebulę – w grube półplastry.
Wrzuć do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i octem balsamicznym, posyp solą i pieprzem, dorzuć porwane lub pocięte świeże zioła. Wymieszaj.
Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.
Wyjmij, posyp pokruszoną fetą, wstaw na 5 minut na opiekanie od góry.
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] tego dania doskonale pasują frytki ze słodkich ziemniaków. W fazie 1 proponuję grillowane lub pieczone warzywa. Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym […]
[…] na wykorzystanie resztek kurczaka adobo i pieczonych warzyw. Danie jest średniej urody, nie ukrywam, ale smakuje naprawdę dobrze i jest bardzo […]
[…] Ja podałam z hummusem, ale pasowałyby do tego też grillowane lub pieczone warzywa. […]
[…] Do tego dania doskonale pasują frytki ze słodkich ziemniaków. W fazie 1 proponuję grillowane lub pieczone warzywa. […]