Surówka coleslaw, w Polsce wymawiana „kolesław”, to zwykle mieszanka kapusty, marchewki i majonezu. Ja zrobiłam inną wersję – bardziej pikantną, bardziej wyrazistą.
Pikantny coleslaw – składniki
proporcje na 2 porcje
- 2 marchewki
- 2 średnie lub 1 duża cukinia
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sosu Mad Dog Smoked Hot
Pikantny coleslaw – przepis
Zmiksować składniki sosu (od musztardy do sosu Mad Dog). Odstawić na chwilę, żeby smaki się połączyły.
Pokroić sałatę w paski, zetrzeć cukinię i marchew na tarce lub użyć krajalnicy julienne.
Sosem zalać warzywa, wymieszać. Podawać od razu.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] i podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą i cząstkami limonki. Jako surówka sprawdzi się np. pikantny coleslaw – możesz też kupić surówkę z kapusty w znajomej restauracji […]