Risotto to dla mnie ćwiczenie cierpliwości. Bardzo lubię gotować, ale nie lubię stać nad garnkiem i mieszać. Jednak efekt końcowy, niezależnie od tego, czy to risotto z chorizo, czy inny wariant, jest taki dobry, że poświęcam się od czasu do czasu. Instagram da się przeglądać jedną ręką.
Risotto z chorizo – przepis
proporcje na 2 porcje
- 150 g suchego ryżu do risotto
- 500 ml wody (lepszy byłby domowy bulion, ale nie zawsze ma się go pod ręką)
- 1 mała cebula
- 10 g masła
- 30-40 g twardego sera (u mnie rubin)
- 150 g chorizo
- 1/2 pęczka szparagów
- garść rukoli
- sól
- pieprz
W przypadku risotto z chorizo (i w ogóle każdego wariantu risotto) proponuję przygotować sobie od razu składniki. Będzie łatwiej.
Posiekać w kostkę cebulę i chorizo. Oczyścić i pokroić w nieduże kawałki (na jeden kęs) szparagi, umyć, osuszyć i pokroić na 2-3 części rukolę. Każdy ze składników rozłożyć do osobnych pojemników.
Zetrzeć na tarce ser, przesypać do niedużego pojemnika.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, dusić około 3 minuty.
Dodać suchy ryż, wymieszać tak, żeby pokrył się masłem.
Dolać mniej więcej połowę wody (lub bulionu), wymieszać, dusić mieszając. Dolać w miarę potrzeby drugą połowę wody.
Kiedy ryż jest jeszcze trochę twardy (po ok. 10-12 minut od rozpoczęcia gotowania) dodać chorizo, szparagi i ser, wymieszać.
Przykryć patelnię pokrywką, podgrzewać na minimalnym gazie około 5 minut.
Dodać rukolę, wymieszać. Ryż powinien być już odpowiednio miękki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać od razu, na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl