Sushi to potrawa generalnie lubiana, ale czasochłonna – trzeba ugotować (w specjalny sposób) ryż, pokroić rybę, połączyć jedno z drugim, pokroić… Z kolei chirashi-zushi to sposób podania sushi. Nie w rolkach, nie w formie nigiri, ale jako danie w miseczce lub pudełku, gdzie poszczególne składniki są rozłożone obok siebie. Sałata jak sushi – chirashi to spore uproszczenie, bo nie ma tu surowej ryby, jest za to dużo warzyw i zieleniny. Jeśli lubisz sushi i chcesz przygotować sobie coś podobnego w domu albo wziąć jako danie do pracy, polecam!


Sałatka sushi chirashi: składniki

  • 50 g ryżu brązowego
  • 20 dag paluszków krabowych, surimi *
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średni ogórek
  • 1 płat wodorostów nori
  • 100 g liści szpinaku
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego

Sałatka sushi chirashi: przepis

Zalać ryż wodą (ilość ok 2x ilości ryżu) i gotować około 30 minut (aż woda wchłonie się do końca). Odstawić pod przykryciem na 10 minut, potem ostudzić.

W miseczce zmieszać wasabi, sos sojowy i ocet ryżowy, odstawić.

Pokroić warzywa (marchew w cienkie plasterki, ogórek w wąskie paski) i surimi (też na wąskie paski).

Pociąć na wąskie paski nori.

Dodać przestudzony ryż i stworzony sos, wymieszać.

Rozłożyć na szpinaku.

Sałata jak sushi chirashi: uwagi

* Surimi nie jest najlepszym wyborem w ogóle, ale tutaj chodziło mi o uzyskanie smaku ryby bez konieczności używania surowej ryby. Jeśli wolisz, możesz je zastąpić pieczonym łososiem – wędzony ma zbyt zdecydowany smak i zdominuje całość dania.