Sushi to potrawa generalnie lubiana, ale czasochłonna – trzeba ugotować (w specjalny sposób) ryż, pokroić rybę, połączyć jedno z drugim, pokroić… Z kolei chirashi-zushi to sposób podania sushi. Nie w rolkach, nie w formie nigiri, ale jako danie w miseczce lub pudełku, gdzie poszczególne składniki są rozłożone obok siebie. Sałata jak sushi – chirashi to spore uproszczenie, bo nie ma tu surowej ryby, jest za to dużo warzyw i zieleniny. Jeśli lubisz sushi i chcesz przygotować sobie coś podobnego w domu albo wziąć jako danie do pracy, polecam!
Sałatka sushi chirashi: składniki
- 50 g ryżu brązowego
- 20 dag paluszków krabowych, surimi *
- 1 średnia marchewka
- 1 średni ogórek
- 1 płat wodorostów nori
- 100 g liści szpinaku
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
Sałatka sushi chirashi: przepis
Zalać ryż wodą (ilość ok 2x ilości ryżu) i gotować około 30 minut (aż woda wchłonie się do końca). Odstawić pod przykryciem na 10 minut, potem ostudzić.
W miseczce zmieszać wasabi, sos sojowy i ocet ryżowy, odstawić.
Pokroić warzywa (marchew w cienkie plasterki, ogórek w wąskie paski) i surimi (też na wąskie paski).
Pociąć na wąskie paski nori.
Dodać przestudzony ryż i stworzony sos, wymieszać.
Rozłożyć na szpinaku.
Sałata jak sushi chirashi: uwagi
* Surimi nie jest najlepszym wyborem w ogóle, ale tutaj chodziło mi o uzyskanie smaku ryby bez konieczności używania surowej ryby. Jeśli wolisz, możesz je zastąpić pieczonym łososiem – wędzony ma zbyt zdecydowany smak i zdominuje całość dania.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Fajny pomysl! Zastapilabym tylko surimi, za ktorymi nie przepadam, krewetkami albo swiezym tunczykiem – i juz 🙂
Maggie – jasne, to świetny pomysł 🙂 ja użyłam surimi, bo chciałam pokazać, że takie sushi nie musi być drogie ani „dziwne”, a dla wielu ludzi smak surowej ryby jest niespotykany. Pozdrawiam, amg
Ojej, to jest cudowne! Uwielbiam sushi, ale nie mam cierpliwości do rolowania ładnych kuleczek… forma sałatki odpowiada mi o wiele bardziej. Koniecznie muszę spróbować, dzięki za przepis! 🙂