Często czytam, że mężczyźni nie lubią sałat i sałatek, bo „nic w nich nie ma”. Ta sałatka z wołowiną i brokułem z pewnością zaspokoi potrzeby każdego mięsożercy. Smacznego!
Sałatka z wołowiną i brokułem
proporcje na 4 porcje
- 1 papryka czerwona
- 1 brokuł
- 500-600 g wołowiny (np. ligawa)
- 4 łyżeczki musztardy Dijon
- łyżeczka kaparów
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki oliwy
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Mięso natrzeć połową musztardy, piec aż będzie upieczone. Im grubszy kawałek, tym dłużej, ale jeśli masz mało czasu, pokrój mięso w plastry i piecz w ten sposób – wtedy potrwa to nie dłużej niż 10 minut.
Resztę musztardy zmieszać z oliwą, octem i kaparami.
Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, wlać trochę wody, gotować w mikrofali 3-4 minuty, aż będzie lekko miękki.
Paprykę pokroić w kostkę.
Upieczone mięso pokroić w kostkę, wraz z sosem spod mięsa wrzucić do sporej miski.
Dodać warzywa oraz stworzony sos musztardowy. Wymieszać.
Sałatka z wołowiną i brokułem nie traci na smaku po kilku godzinach, możesz ją zabrać do pracy.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
idealne danie jako zimny obiad na uczelnie 🙂
muszę koniecznie sobie takie coś przyrządzić 🙂
zapraszam na mojego bloga:
verde-scuro.blogspot.com
Owszem, do wzięcia ze sobą wymarzone. Tylko, jak widać na zdjęciu, które wrzuciłam na FB, trzeba uważać na sos.