Bardzo lubię zimę, ale jakoś tak wychodzi, że im większe za oknem zaspy, tym bardziej mam ochotę na zieleninę. Samą sałatą się nie nasycę, więc wprowadzam zieleninę do innych dań. Zielony kuskus z fasolą jest prosty, szybki, nie wymaga gotowania.
Spis treści
Zielony kuskus z fasolą: składniki
proporcje na 2 porcje
- 1 puszka białej fasoli
- 4 łyżki kuskusu
- 1/2 pęczka pietruszki
- garść świeżej bazylii (tyle, ile pietruszki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 filety anchois
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Zielony kuskus z fasolą: przepis
Kuskus przygotować według opisu na opakowaniu.
Fasolę odsączyć, opłukać.
Zmiksować składniki od pietruszki do oliwy włącznie, doprawić solą i pieprzem.
Zmieszać kuskus z fasolą, dodać sos, dobrze wymieszać. Doprawić według potrzeby.
Uwagi do przepisu:
To danie dobrze smakuje i na zimno, i na ciepło. Najprościej podgrzać je w mikrofalówce.
Jeśli naprawdę nie znosisz anchois, możesz je pominąć, ale jeśli Twoja niechęć bierze się z tego, że nie masz pewności, jak to jeść, to polecam Ci mój wpis o tym, co to jest anchois.
Polecam też moje inne pomysły na dania z kuskusem:
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
I’m planning on trying this tomorrow. I can’t wait because I really want to taste this. Thanks a lot for sharing!