Zamiast nieśmiertelnej sałaty greckiej, do dań z grilla podałam pieczone warzywa z fetą. Może się okazać, że znikną wcześniej niż mięso – miej w zapasie składniki na powtórkę!

Pieczone warzywa z fetą – składniki

(proporcje na 4-5 osób)

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 2 cebule czerwone
  • 200g fety greckiej
  • 1 pęczek szparagów
  • oregano
  • rozmaryn
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Pieczone warzywa z fetą – przepis

Piekarnik rozgrzej do 200C.

Paprykę pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Cukinię i bakłażana podobnie (kawałki nie mogą być większe niż na jeden kęs, ale też nie nazbyt drobne).

Szparagi pokrój w kawałki ok. 3 cm. Cebulę – w grube półplastry.

Wrzuć do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i octem balsamicznym, posyp solą i pieprzem, dorzuć porwane lub pocięte świeże zioła. Wymieszaj.

Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.

Wyjmij, posyp pokruszoną fetą, wstaw na 5 minut na opiekanie od góry.

Podawaj na ciepło.