Są takie rzeczy, które zawsze mam w domu – zapas ryżu, kasz, makaronów, puszki z pomidorami, fasolą, tuńczykiem. Dzięki temu, stworzenie sałatki ryżowej z tuńczykiem nie wymagało wyjścia do sklepu, bo do bazy dodałam składniki, które miałam w lodówce i które do tego pasowały. To nie jest typowa słodkawa sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą, ale jeśli szukasz odmiany, na pewno Ci się spodoba!

To Ci się przyda:

szatkownica do julienne
sos sriracha

Sałatka ryżowa z tuńczykiem: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 100 g ryżu brązowego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 średniej wielkości cukinii
  • 1 papryka czerwona
  • garść czarnych oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sos sriracha lub inny sos z ostrej papryki (dopasuj do własnego smaku ilość!)

Sałatka ryżowa z tuńczykiem: przepis

Ugotować ryż.

W międzyczasie zetrzeć na tarce lub na mandolinie julienne cukinię tak, żeby powstały wąskie, długie paski. Zalać sokiem z cytryny, wymieszać.

Paprykę pokroić w niedużą kostkę, oliwki w plasterki.

Kiedy ryż wystygnie, dodać go do cukinii, dodać paprykę, oliwki i tuńczyka (po odsączeniu). Dodać oliwę i sos sriracha, dobrze wymieszać.

Podawać od razu, ale jeśli chcesz, możesz schować sałatkę ryżową z tuńczykiem do lodówki – wtedy smaki lepiej się połączą.

salatka ryzowa z tunczykiem