Zupa harira

Zupa harira nadaje się na chłodne wieczory, bo jest gęsta, pełna dodatków, sycąca. Jeśli masz zwyczaj podawania dwudaniowego obiadu, tym razem możesz spokojnie pominąć drugie danie.

Zupa harira

proporcje na 6-8 porcji

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 100 g ryżu
  • 1 duży por
  • 3 spore marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka (30 g) przecieru pomidorowego
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 puszka pomidorów
  • kawałek świeżego imbiru
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka harissy (lub dowolnej innej ostrej pasty z papryki)
  • 2 łyżki oliwy
  • garść świeżej kolendry (lub pietruszki)

Ugotuj ryż i soczewicę, odcedź, odstaw na bok.

Posiekaj cebulę, pokrój białą część pora na plasterki, zetrzyj marchew na tarce o dużych oczkach.

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę, dodaj por i marchew. Podsmażaj 2-3 minuty.

Zetrzyj szafran na pył, zalej 2 łyżkami wrzątku.

Posiekaj drobno imbir, dodaj do garnka razem z papryką, pieprzem i szafranem, duś 2-3 minuty.

Następnie dodaj przecier pomidorowy, pomidory w puszce, cieciorkę (odsączoną!) jakieś 1,5 – 2 litry wody. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.

Na ostatnie 10 minut dodaj ryż i soczewicę. Spróbuj i dodaj harissę – 1 łyżka to moim zdaniem dobra ilość, ale jeśli wolisz delikatniejsze smaki, dodawaj ją stopniowo.

Przed podaniem, posyp posiekaną kolendrą lub pietruszką.

Udostępnij wpis:

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial