Sos z anchois i kaparami doda uroku każdej, najprostszej sałacie, banalnemu kurczakowi z grilla, kawałkowi smażonej ryby. Trzeba jednak lubić zdecydowany smak i zapach tych małych rybek.
Sos z anchois i kaparami – składniki
proporcje na spory słoik sosu (w lodówce wytrzyma co najmniej tydzień, może i dłużej)
- 250 ml oliwy
- 10-12 filetów z anchois
- 3 łyżki kaparów
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
- sok z 1 cytryny
- 1/2 pęczka pietruszki
- szczypta pieprzu
Sos z anchois i kaparami – przepis
Anchois wyjąć z puszki / słoika, odcedzić, pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać w rondelku połowę oliwy. Dodać anchois, dusić aż filety się rozpadną. Zestawić z palnika.
Posiekać drobno kapary i pietruszkę. Dodać do rondelka.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać do rondelka, dodać też pieprz, paprykę i resztę oliwy.
Wymieszać. Można podać jako sos od razu, można odstawić do lodówki. Ważne – oliwa zetnie się w lodówce, ale wróci do płynnej konsystencji w kilkanaście minut po wyjęciu.
Przepis znalazłam w blogu Nom Nom Paleo.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] smak potrawie! Czosnkowy dip bakłażanowy to sposób na przemycenie warzyw na świąteczny stół. Sos z anchois doskonale pasuje do delikatnych mięs. Sos tatarski, koniecznie domowy, idealnie komponuje się z […]
[…] Sos z anchois i kaparami […]