W moim osiedlowym warzywniaku jest wszystko. Najbardziej lubię szpinak w pęczkach – nie malutkie listki „baby”, tylko długie, wyrośnięte liście w nasyconym odcieniu zieleni, z których wychodzi najlepsza sałata na świecie. Zwykle nie wysilam się i podaję szpinak z podstawowym winegretem, ale czasem mam ochotę na coś bardziej skomplikowanego. Sałatka z ciecierzycą i fetą wymaga trochę czasu, przyznaję, ale jest bardzo smaczna, sycąca i efektowna. Mało tego – jest wegetariańska, a jeśli pominiesz ser – wegańska!
Sałatka z ciecierzycą i fetą: składniki
proporcje na 2 duże porcje albo 4 mniejsze
- 1 puszka cieciorki
- 200 g słodkiego ziemniaka (ok. 1/2 niedużego)
- 50 g sera feta lub koziego tego typu
- duża garść liści szpinaku (ok. 50 g)
- 1 awokado
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka pasty tahini
- woda
- sól
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki przyprawy arabskiej (jeśli nie masz, zmieszaj cynamon, kardamon i oregano w równych proporcjach)
Sałatka z ciecierzycą i fetą: przepis
Rozgrzać piekarnik do 150C.
Wymieszać oliwę z przyprawami (papryką wędzoną i przyprawą arabską).
Ziemniak pokroić we frytki. Wymieszać z łyżką oliwy z przyprawami, piec w piekarniku 20 minut.
Cieciorkę odsączyć, wymieszać z resztą oliwy z przyprawami. Dodać do ziemniaków w piekarniku, piec kolejne 20 minut.
Zmiksować sos tahini: sok z 1/2 cytryny, łyżkę pasty tahini, wodę i sól. Wody ma być tyle, żeby całość miała konsystencję płynną. Jeśli zostanie Ci trochę tego sosu, możesz powtórzyć przepis albo zrobić arabskie pulpety z tahini.
Umyć, osuszyć, pokroić szpinak.
Przepołowić, obrać awokado, skropić sokiem z 1/2 cytryny.
Wystudzić cieciorkę i ziemniaki.
Zmieszać ze szpinakiem, resztą oliwy z pieczenia i sosem tahini, rozłożyć na talerzach.
Awokado pokroić w paski, ułożyć na każdej porcji, na to dać pokruszony ser.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, polecam Ci też przepis na sałatkę z ciecierzycy i awokado oraz przepis na sałatkę ze słodkich ziemniaków.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl