Chyba nigdy nie robiłam obiadu tylko na raz. Większą ilość jedzenia można podać na kilka sposobów, zamrozić, podzielić się nią z sąsiadami czy rodziną. Kurczak pieczony z jabłkami to właśnie takie danie – nie wymaga wiele wysiłku przy przygotowaniu, jest szalenie efektownym daniem i będzie smakować każdemu. Jeśli naprawdę nie lubisz oddzielania mięsa od kości, to poszukaj w sklepie mięsnym wytrybowanych podudzi kurczaka lub podobnego, ciemnego mięsa. Filet tu się moim zdaniem nie sprawdzi tak dobrze.


Kurczak pieczony z jabłkami: składniki

proporcje na 8 – 10 porcji

  • 8 ćwiartek z kurczaka
  • 4 łyżki ulubionej musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 jabłka
  • 3 cebule
  • 3 gałązki rozmarynu lub tymianku
  • pół szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • spray do smażenia

Kurczak pieczony z jabłkami: przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Wymieszać oliwę z musztardą, natrzeć mięso.

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, jabłka podobnie. Naczynie do pieczenia spryskać sprayem do pieczenia, wrzucić cebulę i jabłka.

Na tym ułożyć gałązki rozmarynu. Polać winem, jeśli go używasz.

Na tym ułożyć kawałki kurczaka tak, żeby zakryły całe dno.

Przykryć folią aluminiową, piec 45 minut.

Po tym czasie zdjąć folię, piec kolejne 15 minut – skórka kurczaka ma być rumiana.

Sos spod kurczaka zmiksować i zredukować na patelni, aż będzie gęsty, o konsystencji przypominającej śmietanę.