Uwielbiam bakłażany. Za wygląd, za możliwość stworzenia z nich wielu potraw, za wszystko. Kiedy tylko zaczyna się sezon, myślę, co tu zrobić z nich dobrego. Grillowane bakłażany z ziołowym serkiem w zupełności wystarczą jako kompletne danie główne (no, może jeszcze chlebek do tego), ale możesz z nich zrobić jedno z kilku dań na letnie przyjęcie.
Spis treści
Grillowane bakłażany z ziołowym serkiem: składniki
- 3-4 bakłażany (w zależności od rozmiaru, patrz: uwagi)
- oliwa
- 4-6 ząbków czosnku (w zależności od Twoich upodobań i rozmiaru ząbków)
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- domowy labneh (patrz: uwagi)
- sól
- pieprz
- bazylia
- mięta
To się przyda:
Miska do mieszania – kilka takich misek warto mieć w domu, bo przydają się do obtaczania mięsa w marynacie, do mieszania ciasta na pizzę błyskawiczną, do mieszania sałaty przed podaniem (salaterka służy do podawania, a nie do mieszania).
Blacha do pieczenia – ja używam takich płaskich, łatwo się je myje w zmywarce, zresztą ręcznie też.
Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…
Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.
Grill elektryczny – oczywiście, latem 3/4 Polski grilluje na otwartym powietrzu, ale nie mieszkamy w Kalifornii i jeśli jest na przykład listopad, to grill elektryczny to najlepsze wyjście. Albo cały rok, jeśli mieszka się w bloku.
Grillowane bakłażany z ziołowym serkiem: przepis
Zacznij od oliwy z czosnkiem i chili. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę, wrzuć do miski nadającej się do mikrofali. dodaj płatki chili i zalej oliwą – nie mam tu proporcji tej oliwy, ale 4-5 łyżek na pewno. Najwyżej nie zużyjesz wszystkiego, ale taka oliwa się nie zmarnuje, na pewno!
Odstaw oliwę na bok i zajmij się bakłażanami. Umyj je i pokrój w plastry mniej więcej 1.5-2 cm grubości. Wrzuć na grill, skrop lekko oliwą, posyp obficie pieprzem i delikatnie solą. Grilluj, aż będą wyglądać jak te na zdjęciu.
Na marginesie: grillowane warzywa, które nie mają przypieczonych śladów, to największe rozczarowanie. Byłam ostatnio parę dni na Litwie, hotel w pięknym miejscu, widoki, śniadanie różnorodne, ale warzywa codziennie wyglądały tak samo blado. Szkoda warzyw, chyba że ktoś z nich potem zrobił zupę albo coś.
Bakłażany chwilę zajmą, więc przygotuj serek ziołowy: posiekaj bazylię i miętę (tyle, ile Ci serce podpowiada) i dodaj do labneh. Jeśli nie masz melodii na siekanie, wrzuć wszystko do miksera, najwyżej serek wyjdzie bardziej zielony, ale to nie problem.
Rozsmaruj serek na półmisku. Na nim ułóż bakłażany, polej od serca oliwą z czosnkiem i chili. Podawaj od razu.
Grillowane bakłażany z ziołowym serkiem: uwagi
Jakie bakłażany wybrać?
O tym, co to jest bakłażan mam osobny tekst i on odpowiada na wiele kwestii, chociaż nie poszłam tam w omówienie odmian bakłażanów (bo też, kiedy go pierwszy raz pisałam, były bakłażany albo brak bakłażanów na półkach – teraz jest o wiele większy wybór!). Najczęściej jednak widujemy bakłażany podłużne, lekko gruszkowate, w kolorze fioletowym/czarnym. Unikaj tych największych, wybieraj raczej te średniej wielkości – to podstawowa zasada, która dobrze Cię poprowadzi na zakupach.
Skąd wziąć labneh?
Domowy labneh to najtańszy sposób na serek do smarowania, ale jeśli nie masz 24h na produkcję (bo tyle to mniej więcej trwa), to możesz kupić labneh – na pewno w sklepach z żywnością orientalną, jak Samira, ale poszukałabym też w dobrze zaopatrzonym supermarkecie. Albo kup serek do smarowania.
Inne dania z bakłażanem:
Artykuł może zawierać linki afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Grillowane bakłażany z ziołowym serkiem
Related posts

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl