Trochę się ochłodziło, więc można wrócić do gotowania. Ostatnio u mnie rządził kurczak w sosie orzechowym – po pierwsze dlatego, że zrobiłam go bardzo dużo, a po drugie dlatego, że jest to wyjątkowo smaczne danie.
Kurczak w sosie orzechowym – przepis
Proporcje na 6-8 porcji
- 1,5 kg filetu z kurczaka
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki gładkiego masła orzechowego – moje ulubione to masło Meridian, do kupienia w guiltfree.pl
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki olej o neutralnym smaku
- papryczka chili
- świeża kolendra
- limonka
Zmieszaj 1/3 puszki mleka kokosowego, połowę masła orzechowego, łyżkę sosu rybnego, łyżkę sosu sojowego, pastę z tamaryndowca i pastę curry. Najwygodniej będzie wszystko zmiksować.
Filety z kurczaka podziel – rozdziel je na pół, oddziel małe polędwiczki, duże kawałki podziel na 2-3 części. Zanurz w sosie, wymieszaj. Odstaw na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, obsmaż kurczaka. Ułóż go w naczyniu żaroodpornym, wlej marynatę i piecz jakieś 30 minut.
Posiekaj czosnek, oczyść chili z nasion, pokrój w paseczki. Na tej samej patelni podgrzej resztę oleju, wrzuć chili i czosnek, podsmażaj przez 2-3 minuty. Dodaj resztę mleka kokosowego, masła orzechowego, sosu sojowego i rybnego. Mieszkaj, gotując na wolnym ogniu.
Kiedy kurczak jest upieczony, włóż go na patelnię, podgrzej razem z sosem i podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą i cząstkami limonki. Jako surówka sprawdzi się np. pikantny coleslaw – możesz też kupić surówkę z kapusty w znajomej restauracji orientalnej.
Przepis na podstawie tego, który znalazłam w blogu Cafe Delites.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl