Sałatka, która zadaje kłam tezie „sałatą się nie najesz”. Gwarantuję, że nikt nie wstanie od stołu głodny! No, chyba że warzywa gryzą w ząbki, ale to da się przewalczyć. Sałatka z halloumi i awokado jest sycąca, piekielnie efektowna, a składniki można kupić w każdym sklepie.
Spis treści
Sałatka z halloumi i awokado – co kupić?
- 100 g rukoli
- 1 opakowanie (ok. 200-250 g) sera halloumi
- 1 awokado (dojrzałe)
- garść (około 150 g) pomidorków koktajlowych
- czerwona cebula
- ocet z czerwonego wina
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- melasa z granatów (opcjonalnie)
- cukier
- 2 łyżki pietruszki (natki)
- pieprz biały
Sałatka z halloumi i awokado – jak zrobić?
Zacznę od tego, że cebulę trzeba zamarynować. To jest zła wiadomość. Dobra wiadomość – wystarczy kwadrans, a tyle zajmie Ci przygotowanie reszty.
Obierz cebulę, pokrój w półplasterki. Włóż do niewielkiego słoika, zalej 2-3 łyżkami octu winnego, zakręć słoik, potrząśnij i odstaw.
Posiekaj natkę pietruszki.
Przygotuj dressing – zmieszaj w niewielkim naczyniu oliwę, melasę, sok z cytryny, cukier, pieprz i natkę, wymieszaj dobrze.
Umyj i osusz rukolę, umyj i pokrój na połówki pomidorki.
Pokrój w plastry halloumi. Lekko skrop grill oliwą (możesz też użyć oliwy w sprayu, bardzo polecam), ułóż ser i grilluj, aż się zrumieni.
Zdejm ser z patelni i odłóż na bok. Pokrój w plastry awokado, grilluj przez 1-2 minuty – chodzi nam tylko o to, żeby zrobiły się paski, nie mamy tego awokado jakoś długo przetwarzać termicznie.
Wlej dressing to sporej miski. Dodaj do niej rukolę i pomidory, wymieszaj delikatnie – tak, żeby rukola i pomidory były pokryte dressingiem.
Rozłóż na talerzach. Dodaj po porcji sera i awokado, a także marynowanej cebuli – jej ilość zostawiam Tobie do decyzji.
PS marynowana cebula wytrzyma w lodówce kilka dni. Ja dodaję ją do sałat, do pomidorów, do omletu.
Sałatka z halloumi i awokado – uwagi
Po co jest melasa z granatów?
Podobnie jak sok z cytryny, nadaje kwaśności dressingowi, ale to nie ten sam smak. Jeśli nie masz jej jak kupić, pomiń. Melasa z granatów może stać w lodówce miesiącami, nic jej się nie dzieje.
Nie mam grilla elektrycznego, co teraz?
Najlepsza będzie patelnia grillowa – wybór jest ogromny, na pewno znajdziesz coś, co Ci się spodoba. Ale warto też przemyśleć zakup grilla elektrycznego – przyda się o wiele szybciej, niż myślisz!
Nie lubię awokado, czym je zastąpić?
Awokado tak w zasadzie nie ma wiele smaku, ale dodaje aksamitności daniu – mamy słony ser, słodkawe pomidory, kwaskowatą cebulę, ale awokado sprawia też, że danie jest bardziej sycące. Jeśli nie możesz się przemóc, dodaj 1-2 jajka na twardo, pokrojone w plasterki albo ćwiartki.
Inne przepisy z halloumi
Linki w artykule mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl