Sałatka, która zadaje kłam tezie „sałatą się nie najesz”. Gwarantuję, że nikt nie wstanie od stołu głodny! No, chyba że warzywa gryzą w ząbki, ale to da się przewalczyć. Sałatka z halloumi i awokado jest sycąca, piekielnie efektowna, a składniki można kupić w każdym sklepie.

Sałatka z halloumi i awokado – co kupić?

  • 100 g rukoli
  • 1 opakowanie (ok. 200-250 g) sera halloumi
  • 1 awokado (dojrzałe)
  • garść (około 150 g) pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
  • ocet z czerwonego wina
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • melasa z granatów (opcjonalnie)
  • cukier
  • 2 łyżki pietruszki (natki)
  • pieprz biały

salatka z haloumi i awokado

Sałatka z halloumi i awokado – jak zrobić?

Zacznę od tego, że cebulę trzeba zamarynować. To jest zła wiadomość. Dobra wiadomość – wystarczy kwadrans, a tyle zajmie Ci przygotowanie reszty.

Obierz cebulę, pokrój w półplasterki. Włóż do niewielkiego słoika, zalej 2-3 łyżkami octu winnego, zakręć słoik, potrząśnij i odstaw.

Posiekaj natkę pietruszki.

Przygotuj dressing – zmieszaj w niewielkim naczyniu oliwę, melasę, sok z cytryny, cukier, pieprz i natkę, wymieszaj dobrze.

Umyj i osusz rukolę, umyj i pokrój na połówki pomidorki.

Pokrój w plastry halloumi. Lekko skrop grill oliwą (możesz też użyć oliwy w sprayu, bardzo polecam), ułóż ser i grilluj, aż się zrumieni.

Zdejm ser z patelni i odłóż na bok. Pokrój w plastry awokado, grilluj przez 1-2 minuty – chodzi nam tylko o to, żeby zrobiły się paski, nie mamy tego awokado jakoś długo przetwarzać termicznie.

Wlej dressing to sporej miski. Dodaj do niej rukolę i pomidory, wymieszaj delikatnie – tak, żeby rukola i pomidory były pokryte dressingiem.

Rozłóż na talerzach. Dodaj po porcji sera i awokado, a także marynowanej cebuli – jej ilość zostawiam Tobie do decyzji.

PS marynowana cebula wytrzyma w lodówce kilka dni. Ja dodaję ją do sałat, do pomidorów, do omletu.

Sałatka z halloumi i awokado – uwagi

Po co jest melasa z granatów?

Podobnie jak sok z cytryny, nadaje kwaśności dressingowi, ale to nie ten sam smak. Jeśli nie masz jej jak kupić, pomiń. Melasa z granatów może stać w lodówce miesiącami, nic jej się nie dzieje.

Nie mam grilla elektrycznego, co teraz?

Najlepsza będzie patelnia grillowa – wybór jest ogromny, na pewno znajdziesz coś, co Ci się spodoba. Ale warto też przemyśleć zakup grilla elektrycznego – przyda się o wiele szybciej, niż myślisz!

Nie lubię awokado, czym je zastąpić?

Awokado tak w zasadzie nie ma wiele smaku, ale dodaje aksamitności daniu – mamy słony ser, słodkawe pomidory, kwaskowatą cebulę, ale awokado sprawia też, że danie jest bardziej sycące. Jeśli nie możesz się przemóc, dodaj 1-2 jajka na twardo, pokrojone w plasterki albo ćwiartki.

Inne przepisy z halloumi

Kurczak z kaszą kuskus

Sałata z grillowanymi warzywami i serem

Sałata z truskawkami i grillowanym serem

 

Linki w artykule mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.