Niby już wiosna, słońce i tak dalej, ale bywa jeszcze zimno – no i nie samą sałatą żyje człowiek. Dziś proponuję danie, które robi się samo, a przy tym jest szalenie efektowne. Wołowina w winie, z wolnowaru to sposób na elegancki, niekłopotliwy obiad.
Wołowina w winie, z wolnowaru
składniki na 6-8 porcji
- 1 kg wołowiny (nie musi być najpiękniejsza)
- 200 g szalotek
- 250 ml wina czerwonego wytrawnego (lub półwytrawnego)
- 30 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
Wołowinę pokroić w kawałki na jeden kęs, wrzucić do wolnowaru. Obrać szalotki, wrzucić w całości do wolnowaru. Dodać resztę składników, wymieszać. Włączyć wolnowar na 4 godziny na „2” lub na 8 godzin na „1”.
Wołowina w winie, z wolnowaru dobrze idzie z kaszą, np. gryczaną – dobrze wchłonie sos. Na zdjęciu są też kiszone dzikie ogórki, ale lepsze będzie inne marynowane warzywo o delikatniejszym smaku (np. dynia albo gruszki).
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl