Kolejny przepis na danie do pracy, na uczelnię, na piknik. Nie wymaga podgrzewania, gotowania tylko tyle, co jajka, więc każdy sobie z nim poradzi.
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem: składniki
proporcje na 2 porcje
- 1 puszka fasolki szparagowej (albo świeża, ugotowana)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 2 średnie pomidory
- garść świeżej bazylii
- 4 łyżki ulubionego sosu (polecam sos czosnkowy i sos z suszonych pomidorów)
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem: przepis
Jajka ugotować (polecam sposób na to, jak łatwo ugotować jajka na twardo) i ostudzić. Pokroić w ćwiartki.
Fasolkę ugotować (ale nie na miękko) lub wyjąć z puszki, odcedzić, lekko przepłukać.
Pomidory pokroić w kostkę.
Puszkę tuńczyka otworzyć, odcedzić.
Bazylię pokroić we wstążki.
Do słoika wlać 2-3 łyżki ulubionego sosu, na to wrzucić fasolkę, tuńczyka, jajko, pomidory i bazylię.
Zakręcić szczelnie – wtedy nic się nie wyleje.
Z uwagi na posiekaną bazylię, pewnie nie wytrzyma paru dni w lodówce, ale na pewno kilka godzin postoi.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Warstwowa sałatka z jajkiem i tuńczykiem […]
[…] Sałatka z jajkiem i tuńczykiem […]
[…] Co brać do pracy: sałatka z jajkiem i tuńczykiem […]