Cytrynowy kurczak smakuje delikatnie, doskonale sprawdzi się jako szybki obiad w ciągu dnia, ale z odpowiednimi dodatkami zachwyci też podczas rodzinnego obiadu. Polecam!
Cytrynowy kurczak: składniki
proporcje na 2 porcje
- podwójny filet z kurczaka
- sól
- pieprz
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 ogórka
- łyżka suszonej (lub świeżej) mięty
Cytrynowy kurczak: przepis
Filet oczyścić ze wszystkich włókien i kawałków tłuszczu, przedzielić na pół. Włożyć do torby z zamknięciem strunowym albo płaskiego naczynia, zalać sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy, dodać pieprz (sporą szczyptę). Odstawić (idealnie na godzinę).
W międzyczasie zetrzeć ogórek na tarce, posolić, po 10 minutach odsączyć, dodać jogurt, miętę, pieprz i ewentualnie odrobinę soku z cytryny. Wymieszać, odstawić.
Po tym czasie, rozgrzać patelnię grillową i grillować filet, po ok. 8 minut z każdej strony.
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Od pewnego czasu polubiłam szpinak, i teraz każda potrawa z tym składnikiem jest dla mnie idealna 🙂
Przepis wypróbuję, intryguje mnie ten cytrynowy kurczak 🙂 nigdy nie próbowałam
Szpinak jest super – też polubiłam go jako dorosła osoba, bo z dzieciństwa pamiętam tylko tę niesmaczną papkę podawaną z sadzonym jajkiem.
Cytrynowy kurczak to prosta rzecz, tylko nie żałuj soku z cytryny – wtedy naprawdę mięso ma inny smak.
Uwielbiam pierś z kurczaka w sosie cytrynowym, szczególnie grillowaną. Patelnia grillowa to mój najlepszy zakup ostatnich lat!
I mój! Wolę ją nawet od grilla elektrycznego – zawsze łatwiej umyć.