Hummus to jedna z moich ulubionych past – przekąsek. Pasuje do wszystkiego, można ją podać jako dodatek do dań z grilla, można z nią zrobić wrapy, można na szybko zjeść ją z warzywami. Przepis na domowy hummus jest bardzo prosty, więc warto robić go samemu i zawsze mieć w lodówce zapas.
Spis treści
Domowy hummus: składniki
- 1 puszka cieciorki
- sok z 1/2 cytryny (lub więcej, zależy od rozmiaru i soczystości cytryny oraz Twoich preferencji)
- 2-3 łyżki pasty tahini (patrz: uwagi)
- szczypta soli
To się przyda:
Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki, a nawet nie przekroisz cytryny. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…
Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.
Mikser – ja używam Vitamix, ale nada się każdy.
Miseczki kuchenne – moim zdaniem mise en place (czyli przygotowanie wszystkich składników przed przystąpieniem do gotowania) to podstawa, bo nie lubię robić czegoś w pośpiechu.
Domowy hummus: przepis
Cieciorkę przelać do naczynia miksera. Odlać większość płynu (możesz przelać go do jakiegoś naczynia, jeśli nie masz pewności co do proporcji). Dodać sok z cytryny, pastę tahini i sól. Zmiksować na gładko.
Jeśli pasta wyszła zbyt gęsta, dodaj łyżkę-dwie płynu spod cieciorki albo wody, jeśli nie masz już tego płynu.
Podawać od razu, w miseczce lub głębokim talerzu. Można przyozdobić hummus zaatarem, oliwą, ziołami.
Domowy hummus: uwagi
A gdzie oliwa?
Oliwa służy tylko do dekoracji, bo w przepisie tłuszcz mamy z pasty tahini. Moim zdaniem, nie ma wielu smaczniejszych rzeczy, niż domowy hummus z dobrą oliwą, zbierany kawałkiem chleba arabskiego (bonusowo, jeśli jem go na plaży w Dubaju), ale do zrobienia hummusu oliwa nie jest niezbędna. Dodam, że są to moje przemyślenia poparte jakimiś piętnastoma latami regularnego robienia hummusu – co najmniej raz na dwa tygodnie, a czasem o wiele częściej.
A gdzie kostki lodu?
To prawda, kostki lodu wpływają na konsystencję – dzięki nim hummus robi się bardzo kremowy, a przy tym lekki. Niemniej jednak, ja robię hummus tak, jak powyżej, bo dzięki temu dobrze się przechowuje.
Co to jest pasta tahini i jaką mam kupić?
Pasta tahini to zmiksowane nasiona sezamu. Oczywiście, jeśli masz je pod ręką, możesz zrobić pastę tahini na własną rękę, ale pasta tahini jest do kupienia w każdym sklepie. Co powiedziawszy, sugeruje wybierać marki syryjskie, libańskie, w ostateczności tureckie – bo ich pasta tahini jest smaczniejsza. Ja, jeśli nie mam zapasów z Dubaju, kupuję tahini firmy Chtoura, z Libanu. To dobry, sprawdzony produkt. Polskie marki, odnoszę wrażenie, celują w słodkie przepisy z pastą tahini i ich produkty mają inny smak (nie, nie są słodkie, a w każdym razie nie wszystkie). Zrobiłam właśnie 2 porcje hummusu i polskiej pasty tahini musiałam użyć 3x tyle, żeby osiągnąć smak, o jaki mi chodzi. W przepisie podaję proporcję na pastę tahini z Bliskiego Wschodu.
Dlaczego nie gotujesz cieciorki?
Gotowana cieciorka jest podobno znacznie smaczniejsza od cieciorki z puszki, ale ta ostatnia ma tę przewagę, że zrobię z niej hummus w 3 minuty, a nie w 3 godziny, rozłożone na 2 dni (potrzebne na namoczenie i gotowanie cieciorki).
Dlaczego nie obierasz cieciorki?
Raz czy drugi słyszałam, że to doskonała metoda na super gładki hummus. Możliwe, ale to dodatkowe zajęcie, które ani nie jest szczególnie przyjemne, ani nie jest moim zdaniem konieczne, bo równie dobrze można hummus miksować chwilę dłużej. Wyjdzie odpowiednio gładki.
Do czego podać domowy hummus?
Poniżej kilka przepisów na dania, do których najczęściej podaję domowy hummus.
Domowy hummus to też u mnie stały element przyjęcia grillowego:
Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
21 Comments
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] np. z hummusem i kaszą kuskus z […]
[…] chcesz, możesz do tego podać hummus domowej roboty i warzywa pokrojone w […]
[…] hummus (polecam mój przepis na domowy hummus) […]
[…] 200 g hummusu – polecam mój przepis na domowy hummus […]
[…] międzyczasie zrobić hummus według przepisu i rozsmarować po 2 łyżki na każdym z […]
[…] hummus […]
[…] Letnie tagine jest dobre samo w sobie, ale jeśli chcesz coś do niego podać, polecam pitę i hummus. […]
[…] na ciepło, z hummusem, sosem tzatziki albo innym ulubionym […]
[…] z awokado), przygotowane ze składników, które zwykle w domu się ma. Dobrym sposobem jest też hummus i słupki warzyw. Nie musisz […]
[…] hummus […]
[…] tańszy. Jeśli chcesz, zwiększ ilość sosu – świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Hummus to mój ulubiony dip do surowych warzyw (ogórek, papryka, seler, marchew). Wystarczy zmiksować […]
[…] 2 łyżki hummusu […]
[…] Można podawać od razu, na ciepło, ale po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą, sałatka będzie jeszcze lepsza. Idealnie pasuje do pity i hummusu. […]
[…] Pitę rozdzielić na dwie warstwy, każdą posmarować łyżką hummusu. […]
[…] na ciepło – doskonale pasuje tutaj kuskus z warzywami, pita, hummus, sos […]
[…] na ciepło, najlepiej z domowym hummusem i […]
[…] 3 łyżki hummusu […]
[…] Hummus co prawda robię w domu, ale postanowiłam sprawdzić, jak wygląda i smakuje wersja z Lidla. Hummus z Lidla jest bardzo gęsty i zwarty, jednolity. Jak dla mnie i Marka, za bardzo kwaskowaty, ale podejrzewam, że to kwestia użytego składnika – ja do zakwaszania używam tylko świeżego soku z cytryny. […]
[…] ze szpinakiem i serem doskonale pasuje do hummusu, do mutabalu, możesz też podać do niej […]
[…] Domowy hummus […]
[…] do szakszuki fasola – do sosu, do chili con carne, na pastę do chleba cieciorka – do sosu, na hummus filet z kurczaka – mam chyba ze 100 przepisów z kurczaka w blogu. Zamroziłam osobno każdy z […]