Hummus to jedna z moich ulubionych past – przekąsek, dobra i z warzywami (Faza 1 diety South Beach), i z pełnoziarnistą pitą (Faza 2 diety South Beach), i z mięsem. Przepis na domowy hummus jest bardzo prosty, więc warto robić go samemu i zawsze mieć w lodówce zapas.
Spis treści
Domowy hummus – składniki
- 1 puszka cieciorki
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka stołowa tahini (do kupienia w wielu sklepach z żywnością z różnych stron świata, ale też na wielu tego typu stoiskach w dużych supermarketach, np. Piotr i Paweł)
- szczypta soli
- 3-4 łyżki wody
- 3-4 łyżki oliwy
Domowy hummus – przepis
Cieciorkę opłukać, osączyć, ewentualnie zostawić kilka ziarenek do dekoracji. Dodać resztę składników, miksować do gładkości.
Domowy hummus – uwagi
Ja używam do zmiksowania składników wysokiego naczynia, które dostałam razem z blenderem – wtedy łatwo nalać tyle wody, żeby przykryła połowę cieciorki, a po dodaniu reszty składników, uzupełnić to oliwą. Jeśli nie masz takiego naczynia, dodawaj po trochu wody i oliwy – konsystencja musi być zwarta, ale taka, żeby nie było problemu z nabraniem hummusu kawałkiem chlebka pita czy słupkiem ogórka.
Mój kolega robi doskonały hummus bez oliwy. Spróbowałam – wychodzi świetny, ale na następny dzień jest już mniej smaczny, być może to kwestia dodatku oliwy, która lepiej utrzymuje konsystencję pasty.
Related posts
21 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] np. z hummusem i kaszą kuskus z […]
[…] chcesz, możesz do tego podać hummus domowej roboty i warzywa pokrojone w […]
[…] hummus (polecam mój przepis na domowy hummus) […]
[…] 200 g hummusu – polecam mój przepis na domowy hummus […]
[…] międzyczasie zrobić hummus według przepisu i rozsmarować po 2 łyżki na każdym z […]
[…] hummus […]
[…] Letnie tagine jest dobre samo w sobie, ale jeśli chcesz coś do niego podać, polecam pitę i hummus. […]
[…] na ciepło, z hummusem, sosem tzatziki albo innym ulubionym […]
[…] z awokado), przygotowane ze składników, które zwykle w domu się ma. Dobrym sposobem jest też hummus i słupki warzyw. Nie musisz […]
[…] hummus […]
[…] tańszy. Jeśli chcesz, zwiększ ilość sosu – świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Hummus to mój ulubiony dip do surowych warzyw (ogórek, papryka, seler, marchew). Wystarczy zmiksować […]
[…] 2 łyżki hummusu […]
[…] Można podawać od razu, na ciepło, ale po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą, sałatka będzie jeszcze lepsza. Idealnie pasuje do pity i hummusu. […]
[…] Pitę rozdzielić na dwie warstwy, każdą posmarować łyżką hummusu. […]
[…] na ciepło – doskonale pasuje tutaj kuskus z warzywami, pita, hummus, sos […]
[…] na ciepło, najlepiej z domowym hummusem i […]
[…] 3 łyżki hummusu […]
[…] Hummus co prawda robię w domu, ale postanowiłam sprawdzić, jak wygląda i smakuje wersja z Lidla. Hummus z Lidla jest bardzo gęsty i zwarty, jednolity. Jak dla mnie i Marka, za bardzo kwaskowaty, ale podejrzewam, że to kwestia użytego składnika – ja do zakwaszania używam tylko świeżego soku z cytryny. […]
[…] ze szpinakiem i serem doskonale pasuje do hummusu, do mutabalu, możesz też podać do niej […]
[…] Domowy hummus […]
[…] do szakszuki fasola – do sosu, do chili con carne, na pastę do chleba cieciorka – do sosu, na hummus filet z kurczaka – mam chyba ze 100 przepisów z kurczaka w blogu. Zamroziłam osobno każdy z […]