Po raz kolejny napiszę – wolnowar to jedno najprzydatniejszych urządzeń kuchennych. Średniej jakości mięso przerabia na doskonałe danie lub bazę do innych potraw. Dziś duszona wołowina z wolnowaru – nie brzmi porywająco, ale jakie to dobre!
Duszona wołowina z wolnowaru – składniki
- 1,5 kg wołowiny (nie musi być bardzo ładna)
- 4 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
Duszona wołowina z wolnowaru – przepis
Wołowinę pokroić na nieduże kawałki, cebulę w grubą kostkę. Dodać oliwę i przyprawy, wymieszać.
Włączyć wolnowar na 8 godzin na „1”. Przykryć mięso pokrywką.
Po tym czasie ma się idealną, miękką duszoną wołowinę z wolnowaru – można ją podać na obiad, z kaszą gryczaną i kefirem albo potraktować jako bazę do innych dań – o czym niebawem.
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] – po prostu, mięso było ładne i świeże, więc je kupiłam. Co tu zrobić? Gulasz? Duszona wołowina? Wołowina po burgundzku? Chciałam zrobić coś innego, bo chodziła za mną kanapka z wołowiną. […]
[…] Duszona wołowina z wolnowaru – delikatne mięso, które docenią osoby na diecie. […]
[…] Duszona wołowina z wolnowaru […]
[…] zeszłym tygodniu pokazywałam przepis na duszoną wołowinę z wolnowaru – teraz to mięso się przyda jako baza świetnego sosu do makaronu. Makaron z wołowiną i […]