Kiedyś specjalizowałam się w daniach z filetów z kurczaka. Nadal je lubię, są łatwe w przygotowaniu, ale ostatnio wyszłam z tej strefy komfortu i kupuję mięso z kością (i ze skórą). Testuję też różne dania jednogarnkowe – bo wokół nich można zaplanować całe menu na przyjęcie. Dziś kurczak z kaszą kuskus, ale z moją ulubioną odmianą – czyli kuskusem perłowym.
O tym, co to jest kuskus perłowy, pisałam w blogu:
Spis treści
Kurczak z kaszą kuskus: składniki
- 6-8 podudzi z kurczaka
- 250 g perłowego kuskusu
- 1 op. (200-250 g) halloumi
- 50 g orzechów laskowych
- 1 cytryna
- 5-6 szalotek
- 3 łyżki oliwy
- 500 ml bulionu
- płatki chili
Kurczak z kaszą kuskus: przepis
Umyj cytrynę i zetrzyj z niej skórkę.
Odetnij skrajne części cytryny, a potem białą część – tak, żeby mieć tylko miąższ. Może być pocięty, bo i tak chcesz go posiekać. Miąższ z sokiem dodaj do skórki w średniej wielkości misce.
Posiekaj orzechy, dodaj do miski.
Halloumi pokrój w kostkę albo porwij, jak lubisz, dodaj do miski.
Obierz szalotkę i pokrój ją w plasterki, dodaj do miski.
Dodaj też płatki chili (tyle, ile lubisz, dlatego nie podaję proporcji w składnikach) i 2 łyżki oliwy. Wymieszaj, odstaw na bok.
Weź głęboką patelnię z pokrywką albo garnek żaroodporny (ten ze zdjęcia to owalna brytfanna Le Creuset 27 cm, dla orientacji, ale nada się każde naczynie żaroodporne), rozgrzej łyżkę oliwy, obsmaż podudzia z kurczaka z obu stron. Odłóż na talerz.
Pokrój w plasterki resztę szalotek.
W tłuszczu, który zgromadził się w garnku, podsmażaj szalotkę, aż lekko się zrumieni. Dodaj kuskus, obsmaż go lekko (1-2 minuty), po czym dodaj bulion, wymieszaj wszystko i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum.
Na kuskus ułóż kurczaka, przykryj garnek i duś całość 20-25 minut.
Odkryj, porusz lekko kuskus łyżką, dodaj zamarynowane halloumi, wymieszaj delikatnie i podawaj od razu.
Kurczak z kaszą kuskus: uwagi
Czy zamiast kuskusu perłowego można użyć zwykłego?
Tak, ale dobrym zastępstwem tutaj będzie też makaron orzo – ten, który wygląda jak ryż. Tu więcej o nim:
Jaki sos do kaszy kuskus z kurczakiem?
Jeśli zrobisz to danie według mojego przepisu, nie potrzebujesz dodatkowego sosu, bo całość jest odpowiednio soczysta, a kurczak ma chrupką skórę i miękkie, aromatyczne mięso. Jeśli jednak domagasz się jakiegoś dodatku, może mutabal?
Jakim serem można zastąpić halloumi?
Myślę, że feta byłaby tu dobrym zastępstwem – w zasadzie, jeśli zostanie Ci marynowana feta, to możesz użyć jej w tym przepisie, będzie świetnie pasować.
Inne przepisy z kaszą kuskus:
Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl