Uwielbiam mieć w domu zapasy jedzenia – puszki z pomidorami, fasolą, cieciorką, słoiki zrobionych w sezonie sosów, suszone pomidory, kilka opakowań ryżu, kasz, makaronu. Z tego zawsze zrobię obiad. Nawet latem, kiedy świeże warzywa i owoce są niedrogie i smaczne, korzystam z moich zapasów. Tak powstała pikantna sałatka z fasolą i oliwkami.
Pikantna sałatka z fasolą i oliwkami
proporcje na 2 porcje jako pełen obiad / kolacja, 4-6 porcji jako jedno z dań
- 1 puszka białej fasoli
- duży pomidor, ok. 300 g
- 1 ogórek lub 3 ogórki gruntowe
- garść czarnych oliwek
- kilka kropli tabasco
- 1 łyżka octu z białego wina
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- garść świeżych liści bazylii
Fasolę odsączyć, opłukać.
Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, oliwki na połówki.
Skropić oliwą, octem i tabasco, doprawić solą i pieprzem, dorzucić porwaną bazylię.
Wymieszać całość składników, odstawić w salaterce na minimum godzinę przed podaniem, żeby smaki się połączyły.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl