Pizza na drożdżach jest świetna, ale trzeba mieć w domu drożdże i 2 godziny czasu (albo i więcej, mój kolega robi ciasto na kilka dni przed podaniem pizzy!). Zatem dziś błyskawiczna pizza, bez drożdży, na razowym cieście. Sprawdzona przeze mnie – robiłam ją kilkaset razy.
Spis treści
Błyskawiczna pizza na razowym cieście: składniki
proporcje na 2 spore pizze
- 200g mąki pełnoziarnistej (lub mieszanka pełnoziarnistej i białej)
- 70 ml wody gazowanej
- 35 ml oliwy
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki przecieru pomidorowego
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
- 100g mozzarelli lub innego sera
- garść oliwek
- jedna średnia czerwona cebula
- garść kaparów
Błyskawiczna pizza na razowym cieście: przepis
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Wodę i oliwę wlać do naczynia, zmiksować (blenderem, parę sekund wystarczy).
W misce zmieszać mąkę, szczyptę soli, bazylii i oregano. Dodać 2/3 wody z oliwą, wymieszać do powstania ciasta. Wyrobić odrobinę (powstanie kula ciasta). Jeśli wygląda na to, że ciasto jest za suche, dolać resztę wody z oliwą.
Odmierzyć 4 kawałki papieru do pieczenia z grubsza na wielkość półki w piekarniku.
Kulę ciasta przedzielić na pół.
Połowę ciasta ułożyć na jednym kawałku papieru, lekko rozciągnąć, przykryć drugim kawałkiem, wałkować aż ciasto będzie kompletnie cienkie.
Powtórzyć z pozostałą połową ciasta.
W międzyczasie w miseczce zmieszać przeciery, posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Odkryć placki.
Posmarować każdy z placków połową sosu.
Położyć na plackach wybrane dodatki.
Zetrzeć ser na tarce, posypać pizzę.
Wstawić do piekarnika na 16 minut.
Jakie dodatki do pizzy błyskawicznej?
To, co tu zaproponowałam powyżej, to moje ulubione dodatki, ale nie mówię, że tylko takie są dozwolone. Pizza to kompozycja własna, można na niej położyć wszystko. Np. w https://www.dominospizza.pl/ widziałam pizzę z szarpaną wieprzowiną!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na pizzę, polecam Ci też inne: pizza wegetariańska, pizza z bakłażana, kurczak jak pizza, śniadaniowa pizza meksykańska, śniadaniowa pizza bez pieczenia, mini-pizza, arabska pizza.
Related posts
9 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Świetny przepis. Domowa pizza na pełnoziarnistym spodzie smakuje najlepiej!
Super pomysł na oryginalną pizze, zgapiłam od Pascala(kuchnia lidla) fajny sos z cukini do pizzy, więc tu też go wykorzystam:)
Nie mogę się doczekać zakończenia pierwszej fazy 🙂
Przepyszna!! Właśnie jadłam 😀 dałam trochę więcej wody i oliwy żeby się nie rozsypywało bo wyrabiałam ręcznie. Przepis wspaniały! Szybciutko się robi i w sumie wałkowałam „na żywca” bez papieru na wierzchu i też wyszło 😀
Ewa – bo ta woda i oliwa to tak na oko, dla określenia proporcji. Ja robię bez miarki, tylko mąkę ważę na początku. Mówisz, żeby bez papieru na wierzchu? Spróbuję następnym razem, dzięki!
No ja z oszczędności bądź lenistwa (?) zużyłam tylko ten papier co na spodzie.. Tylko trzeba delikatnie żeby się nie targało. Właśnie w sumie to tylko mąkę odważyłam a potem na oko, żeby się dobrze wyrabiało 🙂 ale przepis fantastyczny 😀
[…] papryki. Nie pomijaj kompletnie kwaśnego elementu – dzięki niemu awokado nie ściemnieje. Błyskawiczna pizza – w wersji na przyjęcie wygodniej będzie powycinać kieliszkiem małe okrągłe placuszki z […]
[…] Błyskawiczna pizza na razowym cieście […]
[…] pizza, a do tego o ciekawym smaku i zasługująca na miano pożywnego dania? Z tym przepisem https://jestpieknie.pl/blyskawiczna-pizza-na-razowym-ciescie/ to […]