Chili con carne to potrawa doskonała na chłodniejsze dni – na jesieni, zimą, ale też na przednówku, kiedy słońce już świeci, ale nadal nie jest na tyle ciepło, żeby nasycić się sałatą na obiad czy kolację.

Mój przepis na chili con carne ewoluował przez lata, bo to jeden z pierwszych przepisów, które opublikowałam w blogu. Pojawił się tu 14 stycznia 2010 roku! Przez lata doszłam do idealnego w mojej ocenie przepisu na chili con carne. Nie upieram się, że w moim wydaniu jest to danie kuchni meksykańskiej (wędzona papryka to chyba wynalazek z tej strony oceanu), ale smakuje bardzo dobrze.

 Chili con carne: składniki 

proporcje na 4-6 porcji (w zależności od tego, czy ma to być danie główne, czy jedno z kilku)
  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka posiekanych pomidorów w sosie własnym
  • karton przecieru
  • 1 cebula
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej – znajdziesz ją w Ceneo
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej (w proszku)
  • 1 papryka czerwona
  • 4 niewielkie (ok. 200g) ostre papryczki
  • 1 łyżka sosu Tabasco chipotle – to też znajdziesz w Ceneo
  • szczypta soli

chili con carne przepis

Chili con carne: przepis

W garnku rozgrzać oliwę.
Posiekać cebulę, wrzucić na oliwę. Dusić 2-3 minuty.
Dodać mięso, podsmażać aż mięso przestanie być różowe i zniknie płyn.
Dodać pokrojoną w kawałki paprykę i papryczki. Podduszać 2-3 minuty.
Odcedzić i przepłukać fasolę.
Dodać do garnka przecier i pomidory.
Dodać fasolę.
Dodać paprykę sypką, sól i sos z chipotle.
Zamieszać, zagotować, zmniejszyć gaz, dusić 30 minut.

Chili con carne: uwagi

Przed podaniem chili con carne można posypać świeżą, posiekaną kolendrą albo szczypiorem. Można też podać śmietanę albo gęsty jogurt, zwłaszcza jeśli danie wyszło bardzo ostre.
Naturalnym dodatkiem do chili con carne jest ryż, ale jeśli masz kilka kromek lekko podeschniętego pieczywa i trochę sera, możesz zrobić grzanki z serem.
Chili con carne nadaje się do mrożenia – bez zieleniny i nabiału, o którym piszę powyżej.

Bardzo dobry przepis na chili con carne znalazłam też u Wojtka z Roadtripbus.pl!

Chili con carne