Im zimniej, tym więcej jem ostrych dań. Sos z ostrej papryki, pikantne marynaty, jak kanapka, to też na ostro. Nic dziwnego, bo ostre dania rozgrzewają. Dziś coś dla fanów kuchni tex-mex.
Teksańskie pulpety w ostrym sosie
proporcje na 6 porcji
- 750 g mięsa indyczego mielonego
- 100 g pełnoziarnistych grzanek
- 1 jajko
- 1 duża lub 2 średnie cukinie
- 3 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne / chili
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 2 papryki chipotle (z puszki, marki La Costena, dystrybuuje je DeCare, do kupienia w supermarketach)
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Grzanki drobno rozbić, żeby powstały okruszki.
Drobno zetrzeć cukinię.
Posiekać kolendrę.
Zmieszać mięso, okruszki z grzanek, jajko, posiekane 2 cebule i 3 ząbki czosnku, chili, po pół łyżeczki soli i pieprzu, cukinię i połowę kolendry.
Brytfannę lekko skropić oliwą.
Formować pulpety z około łyżki masy i ułożyć w brytfannie. Piec 20 minut.
W międzyczasie zmiksować resztę składników poza kolendrą.
Wyjąć pulpety z piekarnika, przełożyć do sporego garnka, zalać zmiksowanym sosem pomidorowym, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć siłę grzania do minimum, dusić 30 minut.
Podawać na ciepło, posypane kolendrą.
Przepis znalazłam w blogu Homesick Texan.
Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl