Chili con carne to potrawa doskonała na chłodniejsze dni – na jesieni, zimą, ale też na przednówku, kiedy słońce już świeci, ale nadal nie jest na tyle ciepło, żeby nasycić się sałatą na obiad czy kolację.
Mój przepis na chili con carne ewoluował przez lata, bo to jeden z pierwszych przepisów, które opublikowałam w blogu. Pojawił się tu 14 stycznia 2010 roku! Przez lata doszłam do idealnego w mojej ocenie przepisu na chili con carne. Nie upieram się, że w moim wydaniu jest to danie kuchni meksykańskiej (wędzona papryka to chyba wynalazek z tej strony oceanu), ale smakuje bardzo dobrze.
Spis treści
Chili con carne: składniki
proporcje na 4-6 porcji (w zależności od tego, czy ma to być danie główne, czy jedno z kilku)
- 50 dag mielonego mięsa wołowego
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka posiekanych pomidorów w sosie własnym
- karton przecieru
- 1 cebula
- łyżka oliwy
- 1 łyżeczka papryki wędzonej – znajdziesz ją w Ceneo
- 3 łyżeczki papryki słodkiej (w proszku)
- 1 papryka czerwona
- 4 niewielkie (ok. 200g) ostre papryczki
- 1 łyżka sosu Tabasco chipotle – to też znajdziesz w Ceneo
- szczypta soli
Chili con carne: przepis
W garnku rozgrzać oliwę.
Posiekać cebulę, wrzucić na oliwę. Dusić 2-3 minuty.
Dodać mięso, podsmażać aż mięso przestanie być różowe i zniknie płyn.
Dodać pokrojoną w kawałki paprykę i papryczki. Podduszać 2-3 minuty.
Odcedzić i przepłukać fasolę.
Dodać do garnka przecier i pomidory.
Dodać fasolę.
Dodać paprykę sypką, sól i sos z chipotle.
Zamieszać, zagotować, zmniejszyć gaz, dusić 30 minut.
Chili con carne: uwagi
Przed podaniem chili con carne można posypać świeżą, posiekaną kolendrą albo szczypiorem. Można też podać śmietanę albo gęsty jogurt, zwłaszcza jeśli danie wyszło bardzo ostre.
Naturalnym dodatkiem do chili con carne jest ryż, ale jeśli masz kilka kromek lekko podeschniętego pieczywa i trochę sera, możesz zrobić grzanki z serem.
Chili con carne nadaje się do mrożenia – bez zieleniny i nabiału, o którym piszę powyżej.
Bardzo dobry przepis na chili con carne znalazłam też u Wojtka z Roadtripbus.pl!
Related posts
12 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] quesadilla z kurczakiem (ale wtedy pomiń już awokado w tym przepisie), enchilada oraz chili con carne. Ale jeśli chcesz, możesz zjeść je na kanapce. Guacamole w lodówce wytrzyma (w szczelnym […]
[…] chili – czy to się może udać? Mięsożercy mają swoje chili con carne, a co z wegetarianami i weganami? Jeśli nie pożałujesz przypraw, będziesz mieć wyjątkowe, […]
[…] plany – mięso mielone, z których powstały arabskie pulpety, miało posłużyć jako baza chili con carne. Ale w rozmowie ze znajomą zeszło na przepisy i postanowiłam zrobić arabskie pulpety z tahini, […]
Pyszne 🙂 bardzo Ci dziękuję właśnie jem sobie to wspaniałe danie 🙂
[…] jak prawdziwy pasztet, ale jeśli ktoś ma mięso mielone w domu i na myśl o, dajmy na to, chili con carne czy hamburgerach robi się zielony, to bardzo […]
[…] Chili con carne […]
Potwierdzam, wyszło bardzo smaczne 🙂
Bardzo się cieszę! Ja też je ostatnio zrobiłam – zużywałam ostatnie słoiki bazy do chili con carne, które zrobiłam późnym latem zeszłego roku.
[…] Odsącz, opłucz fasolę (jeśli przyjdzie więcej gości, zużyjesz całe opakowanie, jeśli robisz tylko porcję dla 2 osób, fasolę możesz użyć następnego dnia – np. w chili con carne). […]
[…] jesieni są potrawy jednogarnkowe. Moim ulubionym i najczęściej robionym przepisem jest chili con carne, którego nawet lepiej zrobić więcej, bo to danie, które doskonale poddaje się mrożeniu. Parę […]
[…] roku. Zjedz je, zanim pojawią się świeże warzywa. Nie trzymaj w nieskończoność porcji chili con carne w zamrażarce. To fakt, świetnie poddaje się mrożeniu, ale kilka miesięcy to górna granica […]
[…] jak quesadilla z kurczakiem (ale wtedy pomiń już awokado w tym przepisie), enchilada oraz chili con carne. Ale jeśli chcesz, możesz zjeść je na kanapce. Guacamole w lodówce wytrzyma (w szczelnym […]