Kiedyś specjalizowałam się w daniach z filetów z kurczaka. Nadal je lubię, są łatwe w przygotowaniu, ale ostatnio wyszłam z tej strefy komfortu i kupuję mięso z kością (i ze skórą). Testuję też różne dania jednogarnkowe – bo wokół nich można zaplanować całe menu na przyjęcie. Dziś kurczak z kaszą kuskus, ale z moją ulubioną odmianą – czyli kuskusem perłowym.

O tym, co to jest kuskus perłowy, pisałam w blogu:

Co to jest kuskus perłowy?

Kurczak z kaszą kuskus: składniki

  • 6-8 podudzi z kurczaka
  • 250 g perłowego kuskusu
  • 1 op. (200-250 g) halloumi
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 cytryna
  • 5-6 szalotek
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu
  • płatki chili

kurczak z kasza kuskus

Kurczak z kaszą kuskus: przepis

Umyj cytrynę i zetrzyj z niej skórkę.

Odetnij skrajne części cytryny, a potem białą część – tak, żeby mieć tylko miąższ. Może być pocięty, bo i tak chcesz go posiekać. Miąższ z sokiem dodaj do skórki w średniej wielkości misce.

Posiekaj orzechy, dodaj do miski.

Halloumi pokrój w kostkę albo porwij, jak lubisz, dodaj do miski.

Obierz szalotkę i pokrój ją w plasterki, dodaj do miski.

Dodaj też płatki chili (tyle, ile lubisz, dlatego nie podaję proporcji w składnikach) i 2 łyżki oliwy. Wymieszaj, odstaw na bok.

Weź głęboką patelnię z pokrywką albo garnek żaroodporny (ten ze zdjęcia to owalna brytfanna Le Creuset 27 cm, dla orientacji, ale nada się każde naczynie żaroodporne), rozgrzej łyżkę oliwy, obsmaż podudzia z kurczaka z obu stron. Odłóż na talerz.

Pokrój w plasterki resztę szalotek.

W tłuszczu, który zgromadził się w garnku, podsmażaj szalotkę, aż lekko się zrumieni. Dodaj kuskus, obsmaż go lekko (1-2 minuty), po czym dodaj bulion, wymieszaj wszystko i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum.

Na kuskus ułóż kurczaka, przykryj garnek i duś całość 20-25 minut.

Odkryj, porusz lekko kuskus łyżką, dodaj zamarynowane halloumi, wymieszaj delikatnie i podawaj od razu.

Kurczak z kaszą kuskus: uwagi

kurczak z kasza kuskus

Czy zamiast kuskusu perłowego można użyć zwykłego?

Tak, ale dobrym zastępstwem tutaj będzie też makaron orzo – ten, który wygląda jak ryż. Tu więcej o nim:

Makaron jak ryż czyli orzo: co to jest i jak go używać?

Jaki sos do kaszy kuskus z kurczakiem?

Jeśli zrobisz to danie według mojego przepisu, nie potrzebujesz dodatkowego sosu, bo całość jest odpowiednio soczysta, a kurczak ma chrupką skórę i miękkie, aromatyczne mięso. Jeśli jednak domagasz się jakiegoś dodatku, może mutabal?

Jakim serem można zastąpić halloumi?

Myślę, że feta byłaby tu dobrym zastępstwem – w zasadzie, jeśli zostanie Ci marynowana feta, to możesz użyć jej w tym przepisie, będzie świetnie pasować.

Inne przepisy z kaszą kuskus:

Sałatka z kuskusem i fetą

Jagnięcina z grilla z pomidorową kaszą kuskus

Kurczak z ciecierzycą po libańsku

Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.