Kuskus z warzywami można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, nie trzeba go podgrzewać, a najlepszy jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą. Zrób jeszcze dziś!
Jeśli nie masz pewności, jak się zdrowo odżywiać, jak bilansować posiłki albo jak gotować, jeśli masz ograniczenia w diecie, to polecam Ci książki Agnieszki Kopczyńskiej, autorki bloga Aga Ma Smaka i dietetyczki. Chcesz wiedzieć więcej? Kliknij w banner poniżej!
Spis treści
Kuskus z warzywami: składniki
proporcje na 4-6 porcji
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1 papryka lub 2 połówki papryki w różnych kolorach
- 1 średni ogórek lub 2-3 małe
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Kuskus z warzywami: przepis
Kuskus zalać wrzątkiem, odstawić pod szczelnym przykryciem na 5 minut.
W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pokroić w kostkę paprykę i ogórek, posiekać pietruszkę. Kiedy kuskus zmięknie, dosypać warzywa i pietruszkę, dolać sos, wymieszać.
Uwagi do przepisu
Kuskus z warzywami nie nadaje się do mrożenia, ale w lodówce wytrzyma 1-2 dni. Możesz dodać do niego grillowanego kurczaka, tuńczyka z puszki, podać go z mięsem na ciepło.
Tutaj podaję przepis na wersję podstawową, ale zachęcam Cię do wypróbowania arabskiej przyprawy ras al hanout. Łyżeczka (może trochę więcej) nadaje całości doskonałego smaku i aromatu! Tylko weź pod uwagę, że zwykle ta przyprawa zawiera sól, więc sama jej już nie dodawaj.
Ras al hanout to arabska mieszanka przypraw. Kupisz online w sklepie arabskie.pl Jeśli jesteś z Warszawy, polecam Ci wizytę w moim ulubionym sklepie arabskim – Cedros (przy restauracji Le Cedre, vis a vis miśków).
Jeśli podobał CI się ten przepis, polecam też:
Related posts
11 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Kurczak po irańsku doskonale poddaje się mrożeniu. Można go podać w zasadzie ze wszystkim – na zdjęciu z kaszą kuskus z warzywami. […]
[…] na ciepło – doskonale pasuje tutaj kuskus z warzywami, pita, hummus, sos […]
[…] Po tym czasie arabskie pulpety będą pokryte gęstym sosem tahini. Są doskonałe do podania od razu, ale możesz je przestudzić i podać na zimno. Moim zdaniem, doskonale pasuje do nich kuskus z warzywami. […]
[…] Po wyjęciu, podawać na ciepło, np. z sałatą zieloną albo kaszą kuskus. […]
[…] na ciepło albo na zimno. Pikantna kofta doskonale pasuje do takich dań, jak kuskus z warzywami, szaszłyki warzywne, hummus, mutabal czy […]
[…] je było spakować następnego dnia do pudelka lunchowego. Najprostszym dodatkiem jest u mnie kuskus z warzywami – robi się go 5 minut, pasuje do wszystkiego, gotowy wytrzyma w lodówce 1-2 […]
[…] zasadzie moim ulubionym i najszybszym w przygotowaniu dodatkiem do obiadu jest kuskus z warzywami. Rzadko się zdarza, żebym nie miała w domu składników. Ale postanowiłam coś zmienić – […]
[…] W międzyczasie ugotuj ryż lub orzo – ale to tylko moja propozycja. Jeśli wolisz, podaj rybę tylko z ulubioną surówką, kawałkiem bagietki do zbierania sosu czy z kaszą kuskus z warzywami. […]
[…] na ciepło. Kofta syryjska doskonale pasuje do innych dań bliskowschodnich, jak kuskus z warzywami, hummus czy […]
[…] Podawać np. z hummusem i kaszą kuskus z warzywami. […]
[…] wszyscy jedzą mięso i warto o tym pamiętać. Jednym z moich ulubionych przepisów jest ten na kuskus z warzywami – trudno o coś prostszego, a przy tym bardziej efektownego. Świetnie sprawdzają się też […]