W wielu przepisach pojawia się bulion drobiowy. Można oczywiście gotować go na poczekaniu (o ile ktoś ma wolne kilka godzin na przygotowanie posiłku), można używać kostek bulionowych (tych o obniżonej zawartości sodu etc., ale to i tak chodzenie na skróty). Można też ugotować domowy bulion samemu, poporcjować go i zamrozić.
Domowy bulion drobiowy
efekt – 2,5 litra bulionu
- około 1 kg kurczaka*
- zestaw warzyw do zupy (marchew, seler, por, pietruszka)
- sól
- liście laurowe
- pieprz
- ziele angielskie
- woda
* Co do kurczaka, nie musi być to mięso pierwszej jakości. Ja zbieram w zamrażalniku okrawki, jakieś mniej udane kawałki, których nie przerobię np. na chrupiące paski, a po jakimś czasie najwyżej dokupuję resztę.
Weź duży garnek – ja używam siedmiolitrowego.
Warzywa pokrój – bez przesady, wystarczy podzielić każde warzywo na 2-3 kawałki.
Mięso pokrój tylko, jeśli są w nim naprawdę duże kawałki – ale jeśli używasz resztek, możesz je wrzucić do garnka tak, jak są.
Warzywa i mięso umieść w garnku, dodaj przyprawy, dolej wody – tyle, żeby całość mogła się spokojnie zagotować.
Doprowadź do wrzenia, po czym natychmiast zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj 1,5 godziny. Po tym czasie ostudź.
Następnie odcedź warzywa i mięso, domowy bulion przelej do pojemników (na zdjęciu są plastikowe pudełka, ale od jakiegoś czasu używam toreb na sosy ze sklepu Lakeland, niestety w Polsce niedostępnych – wykorzystaj mieszkającą w UK koleżankę) i wstaw do zamrażarki.
Related posts
19 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Zapraszam do obejrzenia filmu animowanego na temat kulinarny. Jest to sposób na zaprezentowanie przygotowania tradycyjnej potrawy w nietypowy komiczny sposób 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=pLpNWSzusgA&feature=plcp
[…] 500 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) – jak zrobić bulion, przeczytasz […]
[…] godziny. Po tym czasie wyjmij z garnka mięso i warzywa. W tym przepisie warzyw nie używamy, a bulion zostanie na później, jako baza do zup i […]
[…] tak dawno pisałam o tym, jak gotowałam bulion drobiowy. Wspomniałam o mięsie z kurczaka, które zostało – na pasztet. Pasztet powstał – a […]
[…] 500 ml bulionu […]
[…] 500 ml bulionu […]
[…] 750 ml bulionu […]
[…] 500 ml bulionu […]
[…] 1 litr bulionu (kliknij po przepis na domowy bulion) […]
[…] 400 ml bulionu (polecam mój przepis na domowy bulion) […]
[…] 500 ml bulionu (najlepszy jest domowy bulion) […]
[…] ml bulionu (przepis na bulion […]
[…] 500 ml bulionu […]
[…] ml wody (lepszy byłby domowy bulion, ale nie zawsze ma się go pod […]
[…] 500 ml bulionu z kurczaka […]
[…] 500 ml bulionu […]
[…] 250 ml bulionu (warzywnego albo rybnego) – tu przepis na domowy bulion […]
[…] 500 ml bulionu […]
[…] 1 litr wody (chociaż lepszy byłby domowy bulion) […]